Bild von Koskull: Skärmdump Aktuellt

Nordeas vd har förnekat att banken aktivt deltagit i skatteplanering för sina rikaste kunders räkning. Men banken har betalat för både målvakter och manipulerade handlingar, avslöjar Uppdrag Granskning.

I söndags avslöjades att Nordea har skapat och administrerat fler hundra brevlådeföretag i skatteparadis åt sina rikaste kunder. Banken har också erbjudit målvakter för brevlådeföretagen, alltså personer som frontar bolagen utan att egentligen ha något med verksamheten att göra.

Enligt Nordeas vd Casper von Koskull sysslar banken inte längre med skatteplanering, sedan rutinerna skärptes 2009. De fall som nu avslöjats handlar om offshorebolag som av andra skäl befinner sig i skatteparadis, uppger von Koskull.

Men Uppdrag Granskning som sänds i kväll, onsdag, visar något annat. Av de läckta Panama-dokumenten framgår att banken aktivt har hjälpt till med skatteplaneringen via advokatbyrån Mossack Fonseca. Över 7 000 mejl mellan Nordea och Mossack Fonseca visar bland annat att banken har betalat för att manipulera en fullmakt så att den börjar gälla två år innan den skrevs.

«Var vänlig och utfärda fullmakten redan från 2010« skriver Nordea i ett mejl till Mossack Fonseca skickat 2012.

För det får banken betala advokatfirman 350 dollar.

I ett annat fall upptäcker Nordea att en av deras målvakter har dött för åtta år sedan, och ber Mossack Fonseca att ersätta henne.

»Hon företrädde 30 av »våra« bolag. Kan du ändra i alla nu?« skriver banken i mejlet.

Så sent som 2015 lånade Nordea ut flera miljarder kronor till bolaget Capital Partners och bygget av kontorshuset Metropolis i Moskva, visar Panama-dokumenten. Lånen har gått igenom flera led av brevlådeföretag. Den egentliga ägaren till företagen är en rik oligark från Kazakstan som har nära band till envåldshärskaren Nursultan Nazarbajev.

– Det ringer ju varningsklockor på alla håll. Både när det gäller upplägget, men också när det gäller den slutliga låntagaren, säger Jakob König, bankexpert på Sveriges Konsumenter, till Uppdrag Granskning.

Uppdrag Granskning sänds kl. 20 i kväll, onsdag, på SVT1.