En vet att något har hänt när Dagens Nyheter hyllar Vänsterpartiet i sin huvudledare. Det inträffade i lördags, att redaktionen inte bara konstaterade att Moderaternas utförsäljningar av gemensam egendom, som vårdcentralen Serafen, har skett till vrakpriser – utan att försäljningarna är ideologiskt drivna. Och att ingen vill ta ansvar för försnillandet av skattepengar.

Trots efterforskningar lyckades nämligen Dagens Nyheter inte att bringa klarhet i hur nämnda Serafen kunde reas ut för 694 500 kronor (att en av köparna är god vän till Filippa Reinfeldts närmaste medarbetare glömde DN dock), bara för att säljas för 20 miljoner några år senare. Än mindre vem som bör ställas till svars.

DN är inte ensamma om uppvaknandet. I börsorganet Veckans Affärer beskrivs svensk välfärd som “en tillväxtbransch med bubbelvarning där riskkapitaljättarna utnyttjar ett politiskt vakuum med obefintlig kvalitetskontroll” (och nej, de tycker inte att det är bra).

Men hur går det till? Hur hamnar gemensamheter i privata vinsthänder? Och varför?

Kanske kan förra veckans moderata turer i Landstinget i Östergötland sprida lite ljus över privatiseringsdunklet.

Efter att (moderata) Norrköpings Tidningar kommit över ett internt dokument som visade att den borgerliga landstingsledningen, tvärtemot deras officiella hållning, planerade sälja ut några av Norrköpings vårdcentraler svarade landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M) med – en polisanmälan.

Marie Morell är inte vem som helst, hon tillhör den gyllene östgötageneration av ungmoderater som i högsta grad har satt och sätter sin prägel på regeringen Reinfeldt. Anders Borg, Gunilla Carlsson, Sven-Otto Littorin.

Hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Lasse Pettersson, från det lokala sjukvårdpartiet Vrinnevilistan tillika koalitionskamrat med Morell, gick ännu längre. Eftersom Morell slagit fast att dokumentet “stulits” kallar han Norrköpings Tidningar för “hälare”.

Det är inte bara landstingspolitikernas förakt för offentlighetsprincipen som är intressant här. I den läckta minnesanteckningen står: “Uppdrag diskuteras. Försäljning av vårdcentraler – ska inte spridas innan det är klart med vilka: Vilka är lämpliga och varför? Bättre argument än en ekonomi i obalans måste finnas.”

Det vill säga: Försäljningen kommer först, till vem och varför spelar mindre roll. Och vad ni än gör: håll ägarna/skattebetalarna utanför till dess det redan är klart.

Om någon kommer på dig, eller har mage att utkräva ansvar i efterhand, lägg fokus någon annanstans. På till exempel “stölder” eller “media”. Eller varför inte glasyrdränkta bakverk?