Catarina Rolfsdotter-Jansson

debatt Mitt i bruset i Almedalen var en grupp människor knäpp tysta i 90 minuter på ett after work. Inte en droppe rosévin dracks, inga strategier dryftades, istället var syftet att fördjupa kommunikationen med sig själv, skriver Catarina Rolfsdotter-Jansson. 

Den ständigt uppkopplade och digitala vardagen gör oss sjuka, det har vi vetat ett bra tag. Pushnotiser, mailtrådar och brus vill ha vår uppmärksamhet dygnet runt och våra hjärnor bombas av ett ständigt informationsflöde. Information via mail, sms och sociala medier fyller våra hjärnor och vi får aldrig en paus för att återhämta oss. Även på semestern.

Vi ser fram emot lata dagar, att njuta av att umgås med vår familj och våra vänner, men hur närvarande är vi egentligen när uppmärksamheten ständigt ska delas av det digitala inflödet?

Enligt en färsk kartläggning från Unionen kommer 6 av 10 chefer att kolla jobbmailen på semestern.  Vi lägger betydligt mer tid på sociala medier än på samtal med våra barn, det visar flera undersökningar. Den digitala världen underlättar och underhåller, men priset är högt när vi tappar kontakten med våra känslor och relationer om vi inte ger oss tid att leva utan ständig uppkoppling.

De som deltar i konceptet Off the Work vittnar om nya insikter om sitt behov av reflektion, om att ha nått ett lugn de inte känt på länge, om att tankar på att skapa oaser i vardagen föds.

I torsdags var det premiär för Off the Work i Visby.

När du lägger undan din telefon, dator eller padda så att du inte ser den, helst avstängd, händer det en mängd positiva saker i din kropp, framförallt sänks halten av stresshormoner.

På Off the Work i Almedalen, precis som på alla Off the Work samlades alla mobiler, datorer, paddor och klockor in. Deltagarna fick en kort introduktion om digital stress innan en andningsövning för att underlätta nedvarvningen gjorde att lugnet blev påtagligt i lokalen. Alla ombads att undvika ögonkontakt, vilket också är en form av kommunikation, alla uppmuntrades att hitta en bekväm plats i rummet. Om man behövde röra på sig eller gå på toa fick man göra det.

Off the work i Almedalen. 90 minuters tystnad, utan klockor, mobiler, paddor…

 

Varför är tystnaden så viktig? Tystnad hjälper din hjärna att skapa nya hjärnceller och förbättra minnet. När du lägger undan din telefon, dator eller padda så att du inte ser den, helst avstängd, händer det en mängd positiva saker i din kropp, framförallt sänks halten av stresshormoner. Du får möjlighet att känna på djupet istället för att bara förhålla dig till allt som ständigt skvimpar runt på ytan i det digitala flödet.

Semestern är en perfekt tid att testa nya digitala vanor. En kan vara att skapa en frizon där telefonen inte finns med.

Det kan vara i köket eller i sovrummet (undersökningar visar att de par som inte har mobilen i sovrummet har mer sex). Eller att bestämma dig för att stänga av din telefon när du åker till stranden eller när du ger dig ut i naturen. Pausa flödet av information och låt dig uppleva nuet fullt ut.

Ett annat sätt är nå större närvaro under semestern är att plocka bort jobbmailen från din telefon, eller åtminstone bestämma att du kollar av den vid vissa tillfällen om du måste vara tillgänglig, inte då och då så att stressen drar igång.

Att ge sig möjlighet till reflektion genom att vara nedkopplad gör att du lättare kommer i kontakt med dina värderingar och hur du lever efter dem. Det gör det även enklare att göra val i samklang med dina värderingar.

På så sätt blir du mer hållbar både gentemot dig själv, dina nära och kära och du gör garanterat mer hållbara val. Vi behöver fler hållbara människor. Hur kan du skapa fler möjligheter till reflektion i din vardag i sommar och när du kommer tillbaka efter semestern?

Catarina Rolfsdotter-Jansson är föreläsare, moderator, yogainstruktör och författare, bland annat till boken Handbok för en hållbar människa. Off the Work är en del i metoden Oas. Grundare är Victoria Palm och Navid Modiri. www.komtilloas.se. Off the Work i Almedalen arrangerades på uppdrag av Kulturförvaltningen i Malmö.