Jimmie Åkesson

Almedalen 2018 Än är Sverigedemokraterna varken för stora för att vara underdogs eller för att vara ett enfrågeparti. Uppstickaren mot etablissemanget och migrationen är fortfarande partiets aorta.

Till stående ovationer och jubelrop intar Jimmie Åkesson stora scenen i Almedalen.

– Vi skulle ju ha segerfest nu, det skulle ju bli semifinal, och så var stämningen totalt död, inleder Åkesson.

Men publikkontakten är på topp – publiken vrålar tillbaka »nääääj«. Ingen av de tidigare partiledarna har under veckan kunnat uppbåda någonting som ens är i närheten.

– Nej den är ju inte det, vi har vår egen segerfest, eller hur Sverigevänner! svarar SD-ledaren.

Jimmi Åkesson öppnar efter snack om att alla dagar är Sverigedemokraternas dagar, med att gå ut hårt: Nu vinner vi det här valet.

Han får publiken att skratta åt att Busch Thor i sin P1 Morgon-intervju sa att Sverigedemokraterna efter valet kan få en bit av en smula, och Magdalena Andersson sa att SD inte är kapabla att få ordförandeplatser i riksdagens utskott.

Den gamla SD-berättelsen, om underdogsen mot etablissemanget, hamras in. Trots att att partiet i valet kan bli största parti lyckas de ändå måla upp bilden av att vara något annat än de andra sju.

Åkesson hyllar nationalismen och river ner applåder. Att heja på det svenska fotbollslaget är nationalism.

– Nationalism är någonting vackert, nationalism bygger folkhemmet, säger Jimmie Åkesson.

Tio minuter in har ingen faktiskt politik pratats, bara skoj om de andra partierna och deras företrädare. Men i samband med hyllandet av nationalismen kommer så ett fördömande i linje med de andra partiledarnas: mot nazisterna, som enligt Åkesson är ett gäng fega töntar.

– Nazism kan aldrig vara nationalism. Använder man våld för att uppnå sina politiska mål så har man ingenting i en demokrati att göra, då ska man sitta i fängelse.

Det som skrämmer Jimmie Åkesson mest av allt är att bara en 1 av 5 utländska våldsmän utvisas, att det, enligt SD-ledaren, råder slöjtvång på många förskolor och att hans son ska växa upp i ett segregerat samhälle.

Han sveper över en vård han inte tycker håller måttet, att omsorgen för de äldre inte är tillräckligt bra och att »verklighetsfrånvända politiker« ska fortsätta styra Sverige.

Mycket är väldigt bra i Sverige, men mycket är också dåligt tycker partiledaren. Åkesson berör otryggheten och skjutningarna. Men säger ingenting om polisens situation eller resurser.

– Att prata om problemen är inte att spela på människors rädsla, det är att ta ansvar, säger han och går över på dagens utspel: rotavdrag för hemlarm.

Just när man trodde att SD skulle ha breddat sin politik så knyter Jimmie Åkesson alla Sveriges svårigheter till invandringen.

– Man kan inte tala om vårdköer i vårt land, om otillgänglig vård och brister generellt i välfärden om man inte kopplar det till den stora asylinvandringen. Man kan inte prata om arbetslösheten, bostadsbristen eller usla skolresultat, utan att prata om det faktum att vi på 10 år har ökat vår befolkning med nästan en miljon människor.

Trots att flera av partiets ledande personer, däribland Åkesson själv, har pratat om återvandring, att människor ska flytta tillbaka till sina tidigare hemländer, så säger nu Åkesson att även när SD regerar kommer Sverige ha en invandring. Men att Sverigedemokraterna är garanten för att den invandringen kommer vara hållbar, ansvarsfull och positiv för Sverige.

Han avslutar sitt tal med att adressera de andra sju partiledarna och låna en formulering från Moderaternas Ulf Kristersson om »det vuxna samtalet«.

– Jag kräver inte att få igenom 100 procent av det jag vill, jag kräver inga särskilda positioner, jag kräver inte ens att ni ska vara särskilt trevliga mot mig, men låt oss ta ansvar, låt oss vara de vuxna i rummet.

TALET I KORTHET

VÄDRET: Fint och soligt, men en tröja eller jacka behövs.

PUBLIKKONTAKT: Oslagbar. Jimmie Åkesson pratar och publiken svarar, som det brukar vara när SD-ledaren talar

TEMA: Trygghet och migration.

BLOCKGEMENSKAP: Säger förvånansvärt lite om möjliga samarbetspartners efter valet. Ingenting om krav.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Trots att SD säger sig vara det nya arbetarpartiet så nämns inte arbetstagares villkor alls.

UTSPEL: Rotavdrag för installerande av hemlarm

PERSONLIGT: Förvånansvärt lite personliga inspel, men Åkesson berättar dock om att han är orolig för att bli sjuk, att hans föräldrar ska bli gamla och behöva omsorg och att hans son kommer växa upp i ett segregerat land.