Anders Österberg och Kadir Kasirga

debatt 26 maj hålls presidentval i Syrien. Vi kräver att den svenska regeringen inte erkänner valet och även driver samma krav inom EU och FN, skriver Anders Österberg (S) och Kadir Kasirga (S).

Det krigsdrabbade Syrien har utlyst val för att välja en ny” president den 26 maj. Som brukligt i diktaturer förväntas den sittande presidenten Bashar al-Assad bli omvald. Sist när presidentval hölls sommaren 2014 fick Assad nästan 90 procent av väljarnas röster. Ett val som av omvärlden och de miljoner syrier som är på flykt betraktades som en fars och parodi på demokratin.

Assad-regimen bär ansvar för hundratusentals människors död, för att miljontals syrier har blivit flyktingar och har enligt människorättsorganisationer systematiskt torterat och avrättat civila. Detta har den svenska regeringen och världssamfundet återkommande fördömt.

I april månad i år polisanmälde Civil Rights Defenders tillsammans med exilsyriska organisationer Bashar al-Assad och hans regim för krigsbrott, bl.a. för användandet av kemiska vapen mot civila. Det är många syrier som har med sig traumatiska minnen från kriget. Vid sidan av de jihadistiska gruppernas massövergrepp och mord mot oliktänkare, etniska och religiösa minoriteter minns också syrier den brutala attacken från Assads armé med kemiska vapen mot Khan Shaykun och stadsdelen Ghouta i Damaskus. I en enda attack med saringas och inom loppet av några timmar massakrerades ca 1400 syrier.

Presidentvalet är en parodi och ett försök av en regim att rentvå sig och få legitimitet från omvärlden för sina krigsbrott.

Presidentvalet den 26 maj är ingenting annat än ett spel för galleriet, en parodi och ett försök av en regim att rentvå sig och få legitimitet från omvärlden för sina krigsbrott mot sina egna medborgare.

Efter snart 11 års inbördeskrig som har omvandlat Syrien till ruiner och dessutom reproducerat jihadistiska grupper som IS och Al-Nusra vägrar Assads regim, påhejad av Ryssland och Iran, att tillmötesgå kravet på demokrati. Assad vill fortsätta som om ingenting har hänt och gå tillbaka till status quo.

Med militärt och politiskt stöd från Ryssland, Iran och Hizbollah har diktaturen i Damaskus klarat av att sitta kvar vid makten. Detta till priset att över 6 miljoner syrier tvingats på flykt och hundratusentals människor har mist livet. Assads kompromisslösa och systematiska motstånd mot krav på demokratiska reformer och brutala behandling mot egna medborgare är väl dokumenterade av omvärlden.

Syrien har i decennier styrts som en diktatur av familjen Assad. Förhoppningar om att Bashar al-Assad, som efterträdde sin far som president år 2000, skulle leda landet i demokratisk riktning grusades sönder när Assad fängslade, torterade, och mördade demonstranterna som krävde demokrati och frihet från diktaturen.

Vi kräver att den svenska regeringen inte erkänner valet den 26 maj och även driver samma krav inom EU och FN. Det finns giltiga skäl att inte erkänna Assad som president för att Baaths regim inte kan garantera att valet kan ske fritt och rättvist. Assadregimen måste börja förstå att Baaths regims bästföredatum har passerats för länge sedan. 

Anders Österberg (S)
riksdagsledamot 

Kadir Kasirga (S)
f.d. riksdagsledamot, oppositionsborgarr
åd Stockholm Stad