Kenneth G Forslund, Maria Andersson Willner, Pyry Nie,mi, Emilia Töyrä, Marie-Louise Rönnmark

Syrienkriget Det är med fasa vi följer rapporteringen om Turkiets offensiv mot den kurd-kontrollerade enklaven Afrin i nordvästra Syrien. Turkiets och kurdernas konflikt måste lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner, skriver samtliga socialdemokratiska ledamöter i Riksdagens utrikesutskott.

I lördags inledde Turkiet en större militär mark- och flygoperation mot den kurdiska milisen YPG som kontrollerar området. Afrin ligger några mil från den turkiska gränsen och majoriteten av invånarna är kurder.

Turkiets agerande är oacceptabelt. Angreppet mot Afrin är ett brott mot folkrätten och kränker alla ansträngningar till demokrati och mänskliga rättigheter i området.

Turkiets agerande riskerar att ytterligare förvärra en redan fruktansvärd humanitär situation och att eskalera konflikten. Offensiven hotar möjligheterna att nå fred i Syrien och stör ordningen i en annars relativt stabil del av Syrien.

Utöver detta belastar offensiven de internationella ansträngningarna att bekämpa Daesh och ger dem och andra terrorgrupper i regionen en chans att återhämta sig.

Angreppet mot Afrin är ett brott mot folkrätten och kränker alla ansträngningar till demokrati och mänskliga rättigheter i området.

Det här är inte första gången Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan attackerar kurder och kurdiska områden. Turkiet hänvisar till att de vill skydda sitt land och bekämpa terrorism. Som en följd av de militära framgångarna mot Daesh har kurderna anklagats för att vilja expandera sina egna landområden, något som mött motstånd i Irak och som nu Turkiet försöker slå ner i Syrien.

I måndags, på initiativ av Frankrike, togs frågan upp i FN:s säkerhetsråd, något som Sverige stödde. Men något fördömande kom inte utan Turkiet uppmanades till återhållsamhet. Vi hade önskat att FN markerade tydligare. Kurderna har varit en allierad mot Daesh och den syrienkurdiska milisen YPG och YPJ lyckades med understöd av USA slå tillbaka Daesh. Samarbetet dem emellan har varit en framgång och idag har Daesh-terroristerna nästan fullständigt besegrats.

Inte heller Ryssland har agerat utan ser ut att ha dragit undan sin militär från området och ger Turkiet fritt spelrum. Utifrån sett kan man få intrycket att stormakterna delar upp regionen och låter människorna i Afrin betala priset.

FN och EU måste kräva att respekten för internationell rätt upprätthålls och att civila skyddas. Lösningen på kriget i Syrien kan endast nås vid förhandlingsbordet och även Turkiets och kurdernas konflikt måste lösas genom en försoningsprocess och politiska diskussioner.

En eskalering av våldet leder åt fel håll och skjuter målet om försoning och en varaktig fred än mer på framtiden.

Sverige, som länge varit, och är, en positiv kraft för fred, demokrati och mänskliga rättigheter, kommer att i alla relevanta sammanhang såsom FN:s säkerhetsråd och på EU:s ministermöte fortsätta att ta upp frågan.

I tider när land på land sviker folkrätten har det blivit än viktigare för länder som Sverige att stå upp för den.

Kenneth G Forslund, ordförande Riksdagens utrikesutskott (S)

Olle Thorell, ledamot Riksdagens utrikesutskott (S)

Maria Andersson Willner, ledamot Riksdagens utrikesutskott (S)

Pyry Niemi, ledamot Riksdagens utrikesutskott (S)

Krister Örnfjäder, ledamot Riksdagens utrikesutskott (S)

Marie-Louise Rönnmark, ledamot Riksdagens utrikesutskott (S)

Anders Österberg, suppleant Riksdagens utrikesutskott (S)

Emilia Töyrä, suppleant Riksdagens utrikesutskott (S)