Välkomna tillbaka till verkligheten Moderaterna. Partiet har nu insett att valfrihetstvång inte var någon bra idé. Kommunerna ska inte tvingas införa fri etableringsrätt för hemtjänstföretag (och ibland äldreboenden). Lagen om valfrihetssystem, LOV, ska vara frivillig.

I alliansens Stockholm innebär LOV i praktiken att den behövande kan välja hemtjänst från AAA Flerspråkig assistans care och AAA Medigrupp. Om man orkar sig lite längre ned i listan från företag som Aborre hemtjänst städ och personlig assistans eller Alla tiders hemtjänst.

Om någon behövande äldre låter bli att välja så får hen ett företag utlottat åt sig. Carema tillhörde till exempel vinnarna i den första lotterirundan och tilldelades ett antal nya kunder.

I verkligheten innebär inte den påtvingade valfriheten någon frihet. Det är snudd på omöjligt att göra välinformerade val. Valet mellan Macorena – Maximal Consensus i Renhetens Namn och AAA Olu hemtjänst är ungefär lika värdefullt som PPM-valet mellan SPP Leva och Monyx svenska aktier. Det enda jag med säkerhet kan veta är att liksom två av tre PPM-fonder systematiskt kommer att prestera sämre än sitt jämförelseindex, så kommer privata vårdgivare att sträva efter att ta ut vinst.

Medborgarna, eller kunderna, blev heller inte nöjdare i kommuner med valfrihet. Däremot uppstod många oseriösa aktörer och skattepengar gick till vinstuttag, vilket äventyrade kvaliteten. Seriösa aktörer som HSB Omsorg har valt att inte utföra hemtjänst i Stockholm eftersom man anser att resurserna inte tillåter att man gör ett bra jobb.

Fackförbundet Kommunal har tidigare uttalat sig emot LOV. Kommunerna har varit kluvna. 171 kommuner har infört lagen eller beslutat om införande medan 83 beslutat att inte införa lagen eller ännu inte tagit beslut. Medan större kommuner haft problem med oseriösa aktörer, kan mindre kommuner ha problem att bedöma den egna verksamhetens storlek med fri etableringsrätt.

LOV är ett i raden av exempel på när den borgerliga ideologiska kartan inte visat sig fungera så bra i mötet med verkligheten. Där små steg tagits tillbaka mot utgångspunkten: jobbskatteavdrag – lagt på is. Differentierad a-kassa – erkänt ineffektiv. Vinstuttag i välfärden – långsam och gradvis reglering. Utförsäljningar till underpris – stoppade.

Duon Peter Norman och Anna Kinberg Batra hyllar nu i stället pragmatismen och den generella välfärden. Samma duo som tidigare har svängt och hävdat att privatiseringarna nått vägs ände. Äldreminister Maria Larsson (KD) står övergiven. Hon som beskrivit LOV som en ”fantastisk maktförskjutning från oss som är politiker till de enskilda människorna”.