Bild: Erik Bratthall

Centerpartiet har betalat ett högt pris för att få vara med och leka i maktens korridorer. Det visar sig i de senaste opinionssiffrorna, där partiets stöd nästan har halverats sedan valet 2006. I Maud Olofssons ivriga uppslutning i det borgerliga alliansbygget lämnades den gröna profilen kvar på gården i Högfors, nergrävd bland hennes nyplanterade tallar döpta efter de borgerliga partiledarkompisarna. Fokus på landsbygden försvann också, när hon bestämde sig för att ta upp jakten på storstadsväljare i racet om att bli andra största borgerliga partiet. Högersvängen blev tydlig och den traditionella centerpartistiska profilen försvann.

Först nu, när till och med den moderate statsministern har kommit till insikt om vikten av en grön politik – troligen på grund av usla opinionssiffror – börjar centerpartiet trevande att hitta tillbaka till sina gröna rötter. Det visar på den ryggradslösa hållning som Maud Olofsson har haft till den borgerliga alliansen, när hon har sålt ut kärnkraftsmotstånd, miljöprofil och hela sin folkrörelse för maktens skull.

I helgen samlades 500 delegater från denna stukade folkrörelse till kommundagar för att diskutera partiets framtid. Dit kom de pragmatiska kommunpolitiker, som är allt annat än nöjda med den skarpa högersväng som partiledningen i Stockholm har gjort hand i hand med de renläriga nyliberalerna i ungdomsförbundet CUF. Kommunalråden ute i landet är vana att styra tillsammans med socialdemokrater på lokal nivå och de har brutalt lämnats efter i Maud Olofssons jakt på makt.

Den gamle partistrategen och nuvarande pr-konsulten Henrik Sjöholm beskrev den jakten tydligt när han i radio häromdagen sa att centerpartiet är det mest lojala allianspartiet, till och med mer lojala mot regeringen än statsministern själv. Makten först – de egna idéerna, väljarna och politiken sen.

Och vad centerpartiet ska stå för i framtiden återstår att se. Trots kritik mot oppositionens arbetssätt beslöt partiet på kommundagarna att kopiera den av socialdemokraterna beprövade metoden att tillsätta grupper, som ska samla in åsikter innan politiken utvecklas vidare. Antingen får basen i partiet gehör för sina idéer och centern blir åter ett grönt parti i svensk politiks mittfåra. Eller så fortsätter Maud Olofsson som en ivrig bäver att liera sig med extremistiska nyliberaler i storstan, där ledorden blir slopad las, platt skatt och hårda avregleringar.