Medelklassen finns inte. Rasismen tjänar överklassen. Släpp taget om pessimismen. Börja om, med allt. Klassanalyserna måste förnyas om de ska vara värda något, skriver Göran Greider.

I nya numret av Magasinet Arena presenterar Göran Greider 54 framåtblickande idéer för ett nytt klassmedvetande. Dagens Arena publicerar dagens #Greidéer.

1 Betrakta själva ordet klass som en tonåring: det växer. Det är oregerligt. Det lyder inte. Det får dig att häpna.

2 Klasshatet är bara en utgångspunkt, aldrig en slutstation. Men det är en utgångspunkt. 

Rasismen tjänar överklassen och splittrar den breda arbetarklassen. Sverigedemokraterna är ett överhetsparti. Det rasisterna fruktar mest av allt är klassmedvetandet, där det varken finns svensk eller invandrare, kvinna eller man. 

När någon påstår att medelklassen idag är den politiskt viktigaste och numerärt största klassen – invänd att det är omöjligt att definiera termen medelklass och att när man väl gör det spricker den upp i en övre del som tjänar de ekonomiska makthavarna och en undre del som har gemensamma intressen med LO-kollektivet, de arbetslösa och de papperslösa.

Välfärdssystemen handlar ytterst inte om levnadsstandard, utan om makt. Generös välfärd kan bara drivas fram av den organiserade breda arbetarklassen. Varje förbättring av välfärden ökar den breda arbetarklassens makt och minskar kapitalägarnas. 

Göran Greider, poet och chefredaktör för Dalademokraten

Läs också:

På detta hänger all förändring

Dagens Arena publicerar Göran Greiders idéer för ett nytt klassmedvetande fram till 1 maj, några idéer i taget. Alla de 54 idéerna finns publicerade i nya numret Magasinet Arena, nr 2 2013, som finns i butik från och med 23 april. Prenumerera – få tidningen före alla andra. Du får 6 nr för bara 395 kr. Läs mer här »