Lokalpolitikern Laila Naraghi (S) har engagerat sig i familjen Said-Diab som hotas av utvisning till Libanon efter åtta år i Sverige. “Ett orimligt beslut”, säger hon till Dagens Arena.

För åtta år sedan flydde familjen Said-Diab från kriget i Libanon till Sverige. Här har de rotat sig i Oskarshamn, där barnen går i skolan och har rotat sig, som Dagens Arena tidigare har skrivit om.

Laila Naraghi är ordförande i bildningsnämnden i Oskarshamn och kandiderar till riksdagen för Socialdemokraterna. Hon läste om familjen som fått ett utvisningsbeslut av Migrationsverket i lokaltidningen Barometern.

– Jag besökte Kristinebergsskolan där två av barnen går, och träffade den äldste sonen och den yngsta dottern tillsammans med deras mamma och pappa. Det var ett väldigt starkt möte, säger Laila Naraghi, som är tydligt berörd av mötet.

Klasskamraterna och lärarna till de äldsta barnen, Khaled och Mohammed, 14 respektive 11 år gamla, har engagerat sig i sina klasskamraters situation och startat namninsamlingar för att de ska få stanna i Sverige.

– Det märktes att klasskamraterna har tagit det hårt. De är rädda för att förlora sina kompisar, säger hon.

På torsdagseftermiddagen fick mamma Linda Diab ett sms från Migrationsverket som säger att hela familjen ska infinna sig hos myndigheten den 15 maj för “ett samtal om återvändande”. Kallelsen gäller “alla familjemedlemmar”, stod det i meddelandet.

Laila Naraghi hoppas att Oskarshamns engagemang i familjen Said-Diab kan få en effekt.

– Vi har sett det tidigare, som när Hultsfred engagerade sig i “Ibbe”, säger hon.

19-årige Abrahim “Ibbe” Jabateh fick besked om att han skulle utvisas när han fyllde 18 efter att ha levt i det småländska samhället i sex år. Hundratals elever demonstrerade utanför polisstationen i Hultsfred för att han skulle få stanna, vilket ledde till att han gavs en  ny möjlighet att söka uppehållstillstånd.

– Jag tycker att man som medmänniska har en uppgift att göra vad man kan i det här läget. Jag tycker också att det är viktigt att visa de engagerade barnen av vi vuxna hör vad de säger och att vi lyssnar på dem, säger Laila Naraghi.