Jonas Sjöstedt. Bild: Kalle Larsson

Flera företagsledare har under våren varnat sina anställda för att rösta på Vänsterpartiet på grund av deras krav på vinstförbud. “De inser att de håller på att förlora den här frågan”, säger Jonas Sjöstedt (V).

Ledningen för restaurangföretaget Max skickade i januari ut ett månadsbrev till sina anställda där de menade att det skulle vara en “fullständig katastrof” om de rödgröna kom till regeringsmakten. Även callcenterbolaget Silentium framförde ett liknande budskap till sin personal. Då handlade det om Vänsterpartiets och Socialdemokraternas planer på att höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgifterna för unga. 

På måndagen kunde Dagens Arena avslöja att Anders Hultin, som är vd för friskolekoncernen Fria Läroverken, har skickat ett brev till företagets lärare inför terminslutet där han varnar för Vänsterpartiet inför valet. Hultin menar att partiets krav på vinstförbud i välfärden hotar jobben inom friskolorna. Vänsterpartiets partiordförande Jonas Sjöstedt tycker att Hultins hot ekar tomt.

– Det här visar hur vinstintresset även påverkar politiken. Vi har sett flera fall nu där företag försökt att påverka personalen, säger han till Dagens Arena och tillägger:

– Jag har bott i USA och där har man haft ett sjuksystem anpassat efter de som vinner på systemet. Vi har fått lite av samma här: att personer har stora egenintressen av att påverka politiska beslut, säger Jonas Sjöstedt.

Ett par lärare som arbetar inom Fria Läroverken har kontaktat Dagens Arena och berättat att brevet från deras chef väckt obehag. Jonas Sjöstedt tycker det är bra att lärarna väljer att prata med media.

– De  är modiga som träder fram. Lärarna har mycket att vinna på att vinsterna försvinner i skolan. Den stora förändringen är att det blir större lärartäthet om vi tar bort vinsterna. Det kommer även att bli en annan inriktning på verksamheten där man sätter behoven främst och där lärarna inte blir utnyttjade av dem som kan tjäna pengar på dem.

Anders Hultin kallar Vänsterpartiet för ett ”enfrågeparti”, och att era krav inte kommer att bli verklighet ens vid ett regeringesskifte. Vad är din kommentar till det?

– Jag kan rekommendera honom ett studiebesök på IF Metalls kongress just nu.

Vad menar du med det?

– Det är ju uppenbart att stödet för vårt krav på att ta bort vinstintresset bara har vuxit. De är väldigt pressade nu och de inser att de håller på att förlora den här frågan. Och det är helt rätt analys. Hade jag varit dem hade jag sålt nu. Det är ett marknadstips.

Vad händer annars?

– Vi tänker ju förbjuda att de plockar ut vinster ur skola, vård och omsorg. Så det är dags att tänka på en exit, som det heter på finansspråk, säger Jonas Sjöstedt.