Anders Hultin, vd för Fria Läroverken, varnar sin personal för Vänsterpartiets vinstförbud.

I ett brev till lärarna inom skolkoncernen Fria Läroverken varnar vd:n Anders Hultin för Vänsterpartiets krav på vinstförbud i välfärden. “Populistisk retorik”, kallar han partiets politik.

Knappt ett år efter att JB Education gått i konkurs varnar dess förre vd Anders Hultin för att nedskärningar kan bli aktuella på den friskolekoncern han nu driver, Fria Läroverken. I ett brev till de anställda skriver Hultin att personalkostnaderna är för hög. “Tyvärr leder detta till att ett antal medarbetare måste lämna oss inför nästa läsår.”

Hur många lärare som kommer att beröras av uppsägningar är inte preciserat.

Anders Hultin går i brevet till de anställda även till angrepp mot Vänsterpartiet. Han kallar Vänsterpartiet för ett “enfrågeparti” och deras krav på vinstförbud för “populistisk retorik” som inte kommer att bli verklighet “ens vid ett regeringsskifte”. I brevet uttrycker Hultin även sin oro över den pågående valrörelsen som han menar saknar “saklighet” och “nyanser” i skolfrågorna. Han varnar dessutom för att en ökad reglering av friskolorna kommer att leda till att “intressena hamnar i konflikt”.

Ett par lärare inom Fria Läroverken har kontaktat Dagens Arena och berättar om det obehag som brevet från deras chef har väckt. De upplever att de blir “varnade” för Vänsterpartiet, och att Hultin attackerar media för att de inte ifrågasätter välfärdsdebatten mer.

– Vi är några stycken som har reagerat på detta eftersom det inte känns ok att dra in partipolitik i ett brev till de anställda, detta upplevs som en inlindad uppmaning att inte rösta på Vänsterpartiet, säger de till Dagens Arena.

Anders Hultin var tidigare vd för skolkoncernen JB Education fram till dess att företaget gick i konkurs mot slutet av förra vårterminen. Plötsligt stod 14 500 elever utan en gymnasieskola och i ett slag blev 1 600 lärare arbetslösa. Det enda som fanns kvar av företaget var skulder på en dryg miljard kronor. Efter konkursen har det också framkommit att betyg har försvunnit.

I samband med konkursen lade JB:s vd Anders Hultin ut en bild på sin personliga Facebook-sida på en vinflaska för 779 kronor med texten “Because I am worth it…”. Anders Borgs fru och Cecilia Stegö Chilò, som var borgerlig kulturminister i tio dagar innan hon tvingades avgå, skrev uppmuntrande kommentarer under bilden på hans Facebook.

Men i den politiska debatten väckte Hultins foto starka reaktioner. Aftonbladets ledarsida skrev upprört: “Han tycker att det är i sin ordning att elever rycks upp ur sin skolmiljö när de genererar för liten vinst. Han korkar upp vinet när uppdraget är avslutat”.

Sedan juli förra året leder Anders Hultin – som arbetade på utbildningsdepartementet när den borgerliga regeringen drev igenom friskolereformen i början av 1990-talet – det nya friskolebolaget Fria Läroverken. I dag ingår fyra av de tidigare JB-ägda gymnasieskolorna i Fria Läroverken. Anders Hultin kommenterade i Aftonbladet sin snabba övergång från vd för konkurskoncernen JB Education till att driva fyra av skolorna vidare i egen regi:

– Jag såg en potential i de här skolorna som andra inte såg. Alternativet var att de skulle läggas ner.

Dagens Arena har kontaktat Anders Hultin för en intervju. Han har bett oss återkomma senare i eftermiddag.