Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Av Sveriges 266 börsbolag har bara 14 kvinnliga vd:ar. Om inte andelen kvinnor i bolagsstyrelserna ökar till minst 40 procent innan slutet av 2016 blir det lag på kvotering 2017, enligt jämställdhetsminister Åsa Regnér.

Endast fem procent av Sveriges 266 börsbolag har kvinnliga vd:ar och 80 av bolagen har inte en enda kvinna i ledningsgruppen, visar jämställdhetsstiftelsen Allbrights undersökning.

– Förra året hade vi 15 kvinnliga vd:ar, nu har vi 14. Det är svenskt näringslivs stora skamfläck och säger något om synen på vem som kan vara bärare av kompetens och makt, säger Amanda Lundeteg, vd för Allbright till Aftonbladet.

Om inte dessa fem procent stiger till minst 40 procent innan 2016 års slut vill jämställdhetsminister Åsa Regnér lagstifta om kvotering i bolagsstyrelser, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Alla de här processerna är ganska långa. Men att utreda frågan under lång tid är inte nödvändigtvis ett steg man måste ta. Jag tror att man kan lagstifta relativt snabbt 2017, säger Åsa Regnér till tidningen.