Höjt barnbidrag, slopad arbetslöshetsavgift, fri entré till statliga museer och mindre klasser i skolan. Det är några av förslagen i Socialdemokraternas skuggbudget.

Höjt barnbidrag och helt slopad a-kasseavgift. Det var några ännu inte kända nyheter i Socialdemokraternas budget som presenteras på onsdagen. På en presskonferens presenterade Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson budgeten. Mycket var dock redan känt, i och med att partiet likt regeringen portionerat ut satsningarna tiden fram till budgetpresentationen.

Reformutrymmet är enligt Socialdemokraterna bara 18 miljarder, att jämföra med regeringens 23 miljarder kronor.
– Vi håller oss inom ramarna för det finanspolitiska ramverket, säger Magdalena Andersson och fortsätter:
– Vi har en kraftig efterfrågansstimulans för vanliga hushåll.

Barnbidraget höjs med 100 kronor, vilket kostar 2,4 miljarder kronor. Bidraget har inte höjts sedan senast Socialdemokraterna satt vid makten, 2005.

Arbetslöshetsavgiften i a-kassan avskaffas helt, vilket kostar 2,5 miljarder kronor.
– Det blir extra mycket för de som jobbar i branscher med hög arbetslöshet, där avgifterna i dag är högst, säger Magdalena Andersson.

Taket höjs i sjukförsäkringen och skatten för pensionärer sänks med ungefär 100 kronor, dubbelt så mycket som regeringen har föreslagit.
– Totalt handlar det om tio miljarder i ren efterfrågestimulans, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna satsar 3 miljarder kronor på skolan. Framför allt handlar det om mindre klasser på lågstadiet. Studier från IFAU har visat att mindre klasser i låga åldrar leder till betydligt bättre skolresultat på flera års sikt. Enligt Magdalena Andersson får de som gått i mindre klasser högre lön i vuxen ålder än de som gått i större.

Sedan tidigare är det också känt att S vill satsa 4,8 miljarder kronor på unga långtidsarbetslösa, liksom att partiet vill slopa fas 3.

Dessutom blir det fri entré till statliga museer igen, något som avskaffades när alliansen kom till makten.

Budgetens satsningar finansieras genom att den sänkta arbetsgivaravgiften för unga slopas. Även den sänkta restaurangmomsen tas bort. Socialdemokraterna tänker sig en avtrappning av jobbskatteavdraget för dem som tjänar över en miljon kronor per år. Man vill också rutavdraget, rotavdraget förblir dock orört. Socialdemokraterna vill även följa ett förslag från finansdepartementet förra året om att höja alkoholskatten.
– Det är fel att låna till bolagsskattesänkningen. 8,8 miljarder säger vi okej till. Det ger oss 24 procents bolagsskatt, vilket är konkurrenskraftigt.
– Det vi sparar där lägger vi i en konjunkturbuffert om fem miljarder, säger Magdalena Andersson.