Bienvenido Flores arbetar ideellt som talesperson för EM-migranter i Stockholm. Bild: Privat

När media rapporterar om de rumänska tiggarna i Stockholm dyker ofta ett namn upp: Bienvenido Flores. Han fungerar som en talesperson för gruppen, men jobbar ideellt. “Jag har levt i samma elände som dem”, säger han till Dagens Arena.

I media beskrivs han ofta som en talesperson för de EU-migranter som har sökt sig till Stockholm. I själva verket är 47-årige Bienvenido Flores en långtidssjukskriven socionom som har engagerat sig ideellt i den här gruppens situation. Men i dag blir han regelbundet kontaktad av både Stockholms stad och polisen när de behöver komma i kontakt med de hundratals EU-migranter från framförallt Rumänien som kommer hit. Då har han ofta med sig sin hund Ecko (bilden), som han förklarar hjälper honom att få kontakt med människor.

– Jag kom hit som illegal invandrare från Eucador, så jag vet hur det ser ut i deras situation. Det är en gemensam bakgrund som jag kan relatera till, säger Bienvenido Flores till Dagens Arena.

Han berättar hur han lämnade sitt hemland, familj och vänner i hopp om ett bättre liv i Sverige.

– När jag kom hit jobbade jag svart och gjorde saker jag inte är stolt över, men jag gjorde allt för att överleva. Därför har jag stor förståelse för det som de här människorna går igenom. Jag ser min egen migrationsprocess i dem. Jag ville etablera mig här, och det är precis vad de också vill.

Allt fler EU-migranter från framför allt Rumänien söker sig till Sverige. I dag är de runt 2 000 i hela Sverige, varav drygt tusen tros uppehålla sig i Stockholm. Många jobbar inom olika branscher, men på gatorna sitter framför allt kvinnor, unga och sjuka och tigger för sitt uppehälle. De senaste veckorna har situationen för många i den här gruppen försvårats. I fredags rapporterade Dagens Arena om hur Stockholms stad avhyst ett tältläger vid Gullmarsplan där ett tjugotal rumäner bott i tält och kojor.

– Avhysningarna stoppar inte dem från att komma hit. De hittar lösningar. Jag hade kontakt med några personer som blev avhysta i går från Bålsta. De sa att de i så fall får försöka hyra ett rum. De vill lösa problemet precis som vem som helst i deras situation.

I slutet av förra veckan blev rumänska tiggare attackerade och misshandlade av ett gäng ungdomar vid Kista-gallerian. Sedan dess har hotbilden mot gruppen förstärkts i området, enligt polisen. Bienvenido Flores berättar att det är ett sextiotal rumäner som under en tid har levt runt omkring Kista och att de i dag är skärrade.

– Folk är upprörda, rädda och skrämda. Många vänder sig till socialtjänsten för att söka pengar till en hemresa på grund av hotbilden. I de här förorterna finns det ett utanförskap och när en ny fattigdom tränger sig in där blir det en krock. Men myndigheterna blundar för det, säger han.

I dag, på romernas nationaldag, har den svenska regeringen med EU- och demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) i spetsen, drivit frågan om att Sverige ska bidra till att inrätta en expertgrupp i Rumänien som ska söka pengar från EU till landets utsatta medborgare till EU-kommissionen. Hittills har Rumänien gett Sverige kalla handen när regeringen har erbjudit dem stöd på hemmaplan.

– Vi har försökt få Rumänien att ställa sig bakom förslaget men hittills har de vägrat. Jag tror det har att göra med politisk ovilja och politisk prestige – att man inte vill att andra länder ska lägga sig i landets inrikespolitiska angelägenheter. Det här är dessutom inte en fråga som rumänska regeringar och politiker vinner val på. Jag blir vansinnig på det ointresse de har visat för frågan, säger Birgitta Ohlsson till Dagens Nyheter.

Men Bienvenido Flores tror inte att Sveriges förslag till EU-kommissionen kommer att få någon effekt i Rumänien.

– Det finns inte någon möjlighet att pressa Rumänien. Det är ett intrång i en självständig stat. Man kan förstå att Rumänien inte viker sig för den här påtryckningen.

Han tycker att det inte heller har kommit fram att Rumänien gör mycket för att integrera romer i det rumänska samhället. Han anser också att svenska politiker lägger för stort fokus på romer när det är fattigdomen i Rumänien som är grunden till att många av deras invånare söker lyckan i andra EU-länder.

– För mig är det här inte en fråga om förtryck och diskriminering, det är en fråga om fattigdom. Rumänien måste få hjälp med att lyfta sig ur fattigdom och att bygga upp strukturerna till ett demokratiskt samhälle.

Trots svenska politikers fina ord tycker Bienvenido Flores att de bara verkar intresserade av att få bort dessa EU-migranter från Sverige, inte att försöka integrera dem i det svenska samhället.

– Det måste bli en regeringsfråga, kommunerna klarar inte att hantera den här frågan. Även Sverige kan få tillgång till EU-pengar som skulle kunna bekosta dessa människors skolgång, hälsovård och allt som ingår i den här frågan. Men inget av de svenska partierna vill göra något för att integrera dessa människor i samhället. De säger bara att de har rätt att stanna här i tre månader. Politikerna har gjort det här till en valfråga och vill bara ha de enkla lösningarna, säger han.

Borde du inte få betalt av staden när du arbetar som ett slags tolk för myndigheterna?

– Nej, jag jobbar ideellt. Jag är långtidssjukskriven men har fortfarande en lång väg att gå för att helt återfå min arbetsförmåga. Men jag har ändå lyckats i livet och hittat en plats i samhället. Jag fick hjälp med det, och nu vill jag hjälpa andra. Det kostar ingenting för mig, säger Bienvenido Flores.