Bild: Storstockholms lokaltrafik
Bild: Storstockholms lokaltrafik

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal för personliga assistenter strandade i våras. Imorgon träffas parterna igen. »Vår ambition är att så snart som möjligt kunna träffa ett avtal«, säger Johan Mann, förhandlingschef Almega.

Imorgon, torsdag, drar förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna igång på nytt för att enas om ett nytt kollektivavtal för omkring 40 000 privatanställda personliga assistenter.

– Vår ambition är att så snart som möjligt kunna träffa ett avtal, säger Johan Mann, förhandlingschef på arbetsgivarsidan.

Det nuvarande avtalet skulle egentligen löpa ut den 30 juni, men parterna lyckades inte komma överens före sommaren och förhandlingarna fick skjutas upp.

När fack och arbetsgivare lade fram sina respektive yrkanden i våras framgick de att Kommunal och Vårdföretagarna står långt ifrån varandra.

Kommunal kräver löneökningar på i genomsnitt 620 kronor för privatanställda personliga assistenter och höjda lägstalöner. Dessutom vill man förlänga uppsägningstiden för visstidsanställda till minst en månad, skriver Kommunalarbetaren.

Arbetsgivarna vill å sin sida slopa lägstalönerna och ta bort uppsägningstiden för visstidsanställda med vissa undantag.

Vilka de största stötestenarna är vill varken fack eller arbetsgivare kommentera i dagsläget.

Johan Mann pekar dock på att förhandlingarna försvåras av att den statliga assistansersättningen bara räknas upp med 1,4 %, att ungdomsarbetsgivaravgiften avskaffats samt att Försäkringskassan inför efterskottsbetalningar från och med i höst.