Bild: Storstockholms lokaltrafik
Bild: Storstockholms lokaltrafik

Kommunal varslar om konflikt för personliga assistenter inom privat sektor. »De förtjänar en lön som går att leva på«, säger avtalssekreteraren Lenita Granlund.

I dag, torsdag, varslar fackförbundet Kommunal om konflikt för personliga assistenter inom privat sektor. Enligt Kommunal vill inte Vårdföretagarna gå med på löneökningar över 0,8 procent under 2016 – alltså långt under industrimärkets norm på 2,2 procent.

– När Vårdföretagarna erbjuder en så viktig yrkeskår som personliga assistenter en lägre löneökning än vad alla andra grupper fått och utan att kompensera med tillräckliga förbättringar i anställningsvillkoren, så ser vi ingen möjlighet att fortsätta föra konstruktiva samtal, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Varslet innebär att ett stopp för nyanställningar av personliga assistenter i privata företag kan komma att träda i kraft den 13 september.

Det gamla avtalet löpte ut den 30 juni och förhandlingarna – som berör omkring 40 000 privatanställda personliga assistenten – återupptogs nyligen.