Lenita Granlund (tv.), Inga Kari Fryklund (th.) FOTO: press

Avtal 17 Kommunal och Vårdföretagarna är överens om ett nytt avtal för personliga assistenter. Avtalet är treårigt och befinner sig inom det så kallade märket vilket innebär en löneökning på 6,5 procent på tre år.

Förhandlingarna om ett nytt avtal för privat anställda personliga assistenter har pågått under lång tid och kommunal hade varslat om konflikt. Även medlarna hade kört fast i förhandlingarna och först igår, kvällen innan konflikten skulle brutit ut, enades parterna om ett nytt avtal.

– Väldigt glädjande. Det är en framgång för Kommunal och ett bra och viktigt avtal för de personliga assistenterna. De får nu de löneökningar alla på arbetsmarknaden ska ha, säger Kommunals förbundsordförande Tobias Baudin i ett pressmeddelande.

Det treåriga avtalet berör 40 000 personliga assistenter och ger de anställda rätt till 1642 kronor i löneökning under avtalsperioden. Dessutom har anställningsskyddet för de personliga assistenterna stärkts. I dag är uppsägningstiden 14 dagar, parterna har nu kommit överens om att företaget ska bli skyldiga att först se över möjligheterna till omplacering inom företaget.

– Även lägstalöner och ersättningar höjs enligt märket, och det inkluderar då en låglönesatsning. Dessutom är flera villkorsförbättringar som vi förhandlat om i många år nu på plats, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund till Kommunalarbetaren.

Lenita Granlund berättar vidare att man inleder ett nytt samarbete med Vårdföretagarna.

– Den partsgemensamma gruppen ska se till att verka för ett bättre ersättningssystem och för att branschen ska bli mer seriös, säger Granlund till KA.

Även om avtalet gick ut den 30 juni är parterna överens om att löneökningarna först ska gälla från och med den 1 oktober. Vårdföretagarna skriver i ett pressmeddelande att Kommunal igår sa upp avtalet med avsikt att inte teckna ett nytt och att de därför kände sig tvingade att skriva på.

– Vi hade inte mycket till val, när Kommunal var redo att låta sina medlemmar hamna utan de skydd och rättigheter som kommer med kollektivavtal. Jag är väldigt förvånad, normalt brukar facken kräva kollektivavtal för sina medlemmar, inte avskaffa dem, säger Inga-Kari Fryklund, förbundsdirektör i Vårdföretagarna, i ett pressmeddelande.

För Vårdföretagarna är en viktig del i avtalet att det är uppsägningsbartt då man inte vet hur kommande regering kommer hantera ersättningsnivån för personlig assistans.