Melker Dahlstrand

“De har nog inte helt självständigt tagit det beslutet. Det finns nog en press från ett annat parti.”

På torsdagen i förra veckan kom beskedet att Folkpartiets Lennart Rohdin hoppar av sitt uppdrag som vice ordförande i landstingets trafiknämnd. Avhoppet, som skedde på Rohdins eget initiativ, är en konsekvens av det infekterade bråk med trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) som Dagens Arena tidigare uppmärksammat.

Centerpartiets Lars Carlsson, vice ordförande i Sjötrafikberedningen, har samarbetat mycket med Rohdin och har samma syn på skärgårdstrafiken. Han har tidigare sagt att en del av Rohdins kritik mot Wennerholm är rätt men att han själv fortfarande tror att frågan kan få sin lösning. Grundkonflikten handlar om att Christer G Wennerholm vill att en enda stor entreprenör ska få ta över hela skärgårdstrafiken, medan Folkpartiet och Centerpartiet anser sig ha fått garantier från Moderaterna om att så inte ska ske.
– Jag blev faktiskt lite överraskad att det här hände med Lennart, säger Lars Carlsson till Dagens Arena och fortsätter:
– Jag kan förstå att pressen från ett moderat landstingsråd på ett litet parti som mitt kan bli för stor så att man faller för trycket. Medan jag inte trodde att Folkpartiet, som är relativt starka ändå, skulle göra på samma sätt.

Lars Carlsson petades i december 2012 från trafiknämnden. Enligt Centerpartiets gruppledare i landstinget, Gustav Andersson, beror det på samarbetsproblem. Men Carlsson själv menar att petningen kan kopplas till oenigheten om upphandlingarna av skärgårdstrafiken.

Kan Wennerholms vilja att lägga detta på en stor entreprenör kan ha lett till att du petades?
– Det är det egna partiets gruppledare som officiellt har tryckt på knappen i både C och FP. Men de har nog inte helt självständigt tagit det beslutet. Det finns nog en press från ett annat parti, säger han till Dagens Arena.

En beskrivning Gustav Andersson vänder sig emot.
– Det är ett märkligt påstående. Helt i strid med hur vi arbetar i Centerpartiet. Vi låter inget parti ha några synpunkter på vilka vi nominerar. Det här handlar om att vi vill han den person som är bäst lämpad att företräda oss i ett av de viktigaste uppdragen vi har i landstinget, säger han till Dagens Arena och fortsätter:
– Jag vet inte varför Lars Carlsson väljer att säga något sånt.

När Rohdin och Carlsson försvinner från viktiga positioner blir motståndet mot hans upphandlingsplan begränsat. På tisdagen sammanträder sjötrafikberedeningen för första gången för i år. Och Lars Carlsson kommer att fortsätta kämpa för den lösningen han och Rohdin blivit lovade.
– Jag ska försöka se till att det inte blir en enda stor entreprenör som tar över hela trafiken. Det är mitt fokus och jag lättar inte på den ambitionen, säger Lars Carlsson.

På frågan om Carlsson litar på att upphandlingsprocessen kommer att gå till på rätt sätt med Wennerholm vid rodret blir svaret något svävande.
– Det som sköts inom Moderaterna kan inte jag kommentera. Jag kan bara kommentera det som rör mitt eget parti. Jag tänker inte kasta in handduken i de här frågorna nu. Fram till dess tänker jag inte kritisera enskilda personer i Moderaterna.