Melker Dahlstrand

“Jag tänker hantera det genom att vara en vakthund utan dess like de närmaste månaderna.”

Folkpartiets Lennart Rohdin, 1:e vice ordförande i landstingets trafiknämnd i Stockholm, gick på torsdagen ut med stenhård kritik mot trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M). Detta sedan Wennerholm, enligt Rohdin, gått bakom ryggen på och kört över de andra partierna i frågan kring upphandling av skärgårdstrafiken.

Rohdin sa att han inte har något som helst förtroende för Wennerholm och inte tycker att en politiker som agerar som trafiklandstingsrådet gjort bör sitta kvar.

Christer G Wennerholm ville själv inte kommentera anklagelserna men hans pressekreterare svarade i ett mejl till Dagens Arena:
”Dagens utspel från Lennart Rohdin är ett internt problem för Folkpartiet och dess gruppledare Birgitta Rydberg. Hon valde själv om Wennerholm förra veckan.”

Landstingsrådet Birgitta Rydbergs landstingssekreterare Rasmus Jonlund bekräftar dock att partiet är mycket kritiskt till Wennerholms agerande, även om de inte kräver att han avgår.
– I sakfrågan har Lennart drivit vår linje. När det gäller personfrågan är det en fråga för de berörda personerna och där kan bara Lennart säga om han har förtroende eller inte. Avgångsfrågan är inte något Folkpartiet står bakom. Men i sakfrågan är vi fortfarande inte nöjda. Det återstår att se hur vi ska driva det vidare.

Har Christer G Wennerholm gått ut och lovat ett visst slutresultat till vissa företag redan innan upphandlingarna görs?
– Det har Lennart Rohdin mer insyn i än jag så det vågar jag inte uttala mig om. Men det är vår uppfattning att man inte följt intentionerna som vi trodde vi var överens om:
– Vi ansåg att det inte fanns politisk enighet om hur underlaget skulle se ut. Som jag förstår det blev vi lite tagna på sängen när underlaget presenterades eftersom vi inte uppfattade att vi var överens. Vi blev överrumplade när underlaget var ute.

Centerpartiets Lars Carlsson, ledamot i trafiknämnden och 1:e vice ordförande i beredningen för sjötrafik, uttrycker sig försiktigare än Lennart Rohdin. Men också han är orolig, även om han tror att det kommer att lösas politiskt.
– Vi har fått tunga garantier från Moderaterna. Men oron delas. Jag tänker dock hantera den genom att vara en vakthund utan dess like de närmaste månaderna och se till att via politiken bevaka det här. Jag känner fortfarande att det är politiken som ska äga frågan.

Lars Carlsson medger att han blev ”irriterad” när han såg att underlaget kommunicerades ut och han inte fått svar på de frågor han ville ställa.
– Jag hade gärna sett att alliansen hade presenterat det tillsammans och att alla hade fått ställa frågor kring de farhågor som finns. Där får Christer G Wennerholm ta åt sig av kritiken.

Samtidigt säger Carlsson att de ordval Wennerholm och Rohdin gör får stå för dem och att han inte vill diskutera deras tonläge.

Påståendet att man skulle ha lovat vissa företag ett visst resultat redan innan är inget du känner igen?
– Jag har försökt att inte se så mycket motgångar nu. Vi har fört fram våra synpunkter som ska vara med i det hela. Visar det sig att de inte är det då måste vi agera. Men jag ser inte katastrofen ännu, jag vill ju tro att det går vägen.

Så ditt förtroende för Christer G Wennerholm kvarstår?
– Jag känner lika starkt förtroende för alla allianspartners. Inom alliansen utgår jag från att vi litar på att den överenskommelse vi träffat kommer bli av.