Bild: Peter Knutsson

“Christer G Wennerholm väljer att gå runt demokratin för att få som han vill.”

Frågan om hur båtlinjerna i Stockholms skärgård ska upphandlas har under en längre tid splittrat alliansen. I landstingets trafiknämnd har både Folkpartiet och Centerpartiet motsatt sig den större sjötrafikupphandling som Moderaterna förespråkat. På torsdagen avslöjar Skärgården.se hur frågan har slitit sönder förtroendet mellan allianskollegorna och hur ett beslut i trafiknämnden körts över av trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M)

Under 2011, när en ny trafiknämnd bildades, kom Folkpartiets Lennart Rohdin in i processen som 1:e vice ordförande. Han krävde då att få veta vad som pågick. Men det visade sig vara lättare sagt än gjort.
– Det tog nio månader innan jag och Centerpartiets Lars Carlsson fick någon insyn i det som pågick, säger han till Dagens Arena.

Rohdin beskriver en process som mer eller mindre haft en given utgång på förhand eftersom Moderaternas företrädare redan lovat vissa saker till vissa företag.
– För ett par år sedan uttalade sig en av de här stora aktörerna om att de fått löfte av de ledande företrädarna i alliansen. De skulle ändra skärgårdstrafiken för att passa de kommersiella aktörerna, säger han till Dagens Arena.

Våren 2012, den 22 maj, lyckades Folkpartiet och Centerpartiet ändå stoppa förslaget om att en enda entreprenör skulle få ta över hela ansvaret. I stället formulerades det som att trafiken ska upphandlas i tre olika geografiska områden – och framför allt att ett antal smålinjer ska upphandlas var för sig.
– Det viktiga för oss har hela tiden varit att de små skärgårdsredarna, som är oerhört avgörande för hur skärgården utvecklas och finns över huvud taget, har möjlighet att lägga anbud och köra ett antal smålinjer längst ut i trafiken, säger Rohdin.

När beslutet presenteras av  förvaltningschefen och Waxholmsbolagets vd Anders Lindström är det fem, men i praktiken bara tre eftersom de andra bara har en möjlig utförare, smålinjer av femton som ska upphandlas var för sig. Resten har Wennerholm lagt ut på den största entreprenören att ansvara för. Antingen genom att själv upphandla dem eller genom att själv köra dem.
– Man har gått bakom ryggen och tagit ett annat beslut än det som fattats i trafiknämnden.

Christer G Wennerholm menar att inga fel begåtts.
– I en demokrati kan inte alla få exakt som de vill utan vi måste kompromissa för att nå det bästa möjliga resultatet, så även denna gång. Jag beklagar om Rohdin inte är helt nöjd med vd:s beslut, hälsar han via sin pressekreterare till Skärgården.se.

Lennart Rohdin ger en helt annan bild till Dagens Arena.

Du säger att Wennerholm gått bakom ryggen på dig och Folkpartiet. Har han gjort det med avsikt?
– Ja. Ja, det är jag helt övertygad om.

Wennerholm säger att det är såhär det blir i en kompromiss?
– Det har inlett samtal med mig kring detta och sedan satt igång ändå. De har insett att om det tas upp i trafiknämnden och Waxholmsbolagets styrelse kommer de inte få igenom sin linje. Det är väl det han syftar på när han säger att ”i en demokrati kan man inte alltid få som han vill”. För honom handlar det då om att välja att gå runt demokratin för att få som han vill.

Beror det på att han redan lovat vissa företag att de ska få de här upphandlingarna?
– Jag kan inte tolka det på annat sätt.
Det är en väldigt allvarlig anklagelse.
Ja.
Kan en sådan politiker sitta kvar tycker du?
– Nej. Men det är en fråga för Moderaterna som tillsatt honom. Jag har inget förtroende för honom. Jag skulle inte ens våga fråga honom vad klockan är. Men det här är alltså mer signifikativt för herr Wennerholm än för Moderaterna som parti.

Hur går du vidare nu?
– Vi kommer ha en diskussion nu i Folkpartiet om hur vi ska se på det fortsatta samarbetet i trafikfrågorna. För det som jag har drivit, och som Wennerholm kört över, det är Folkpartiets partilinje.

Uppdatering. På torsdagseftermiddagen svarar Christer G Wennerholms pressekreterare i ett mail till Dagens Arena att Wennerholm inte vill kommentera Rohdins uttalanden:
“Dagens utspel från Lennart Rohdin är ett internt problem för Folkpartiet och dess gruppledare Birgitta Rydberg. Hon valde själv om Wennerholm förra veckan.”