Göran Arrius. Bild: Kalle Assbring

Det behövs inga drastiska förändringar i lagen om anställningsskydd, men visstidsanställningar som staplas på varandra är ett problem. De slutsatserna drar Saco i en ny rapport.

Både arbetsgivare och fack har fastnat i en ofruktbar och överdrivet polariserad debatt kring lagen om anställningsskydd, las. Det menar Sacos ordförande Göran Arrius.
– Tyvärr har Svenskt Näringslivs militanta hållning för ett avskaffande och en del fackliga organisationers lika fastlåsta vaktslående om turordningsreglerna fått debatten att fastna i ofruktbara ytterligheter, säger Sacos ordförande Göran Arrius i ett pressmeddelande på måndagen.

I en ny rapport menar Saco att las har anpassats till arbetsmarknadens förändringar och att lagen fungerar bättre än ryktet vill göra gällande. I rapporten pekar Saco på att att anställningslängdens betydelse för anställningsskyddet har försvagats och att kompetens värderas högre. De menar att detta borgar för att arbetsgivarna kan behålla den kompetens som verksamheten kräver – också med las på plats.

Samtidigt menar Saco att det finns problem med las. Framför allt då det kommer till arbetsgivare som staplar visstidsanställningar på varandra.