Bild: Flickr/ COD Newsroom
Bild: Flickr/ COD Newsroom

Kommunal varslar om strejk för privatanställda undersköterskor. »Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda«, säger avtalssekreteraren Lenita Granlund.

På torsdagen strandade förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna om ett nytt avtal för anställda i privat vård och äldreomsorg. Enligt facket har Vårdföretagarna vägrat att gå med på den särskilda undersköterskesatsning som Kommunal kom överens om med de offentliga arbetsgivarna i våras. I det avtalet fick undersköterskorna en löneökning på 1 020 kronor.

Kommunal varslar därför nu om strejk och nyanställningsblockad som träder i kraft den 13 december om ingen lösnings nås innan dess.

– Vårdföretagen har bestämt sig för att dumpa lönerna för vårdanställda. En konsekvens av de privata vårdjättarnas agerande är att de riskerar att varken kunna rekrytera, eller behålla, kompetent utbildad personal och det drabbar vårdtagarna och kvalitén i välfärden, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande.

Vårdföretagarnas förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund, skrev härom veckan att man är »beredda att förhandla om en extrasatsning för dessa så länge det ryms inom märket«.

Sammanlagt är det 70 000 medlemmar som berörs av varslet, enligt Kommunal.