Bild: Riksdagen

Karin Enström (M) har utsetts till ny försvarsminister. Hon efterträder Sten Tolgfors, som avgick i samband med skandalen om vapenfabriken i Saudiarabien.

Karin Enström är moderat politiker och riksdagsledamot sedan 1998, invald i Stockholms läns valkrets. Hon bor i Vaxholm och har en bakgrund som kapten i amfibiekåren. Hon kommer närmast från uppdraget som ordförande i utrikesutskottet. Dessförinnan har hon suttit i riksdagens försvarsutskott.

Karin Enström är född 23 mars 1966 i Uppsala och är dotter till överläkaren Staffan Landerholm och Olena (född Tingdal). Hon är gift med en officer på försvarshögkvarteret och tillsammans har de tre barn. Hennes bror är Henrik Landerholm som leder den svenska insatsen i Afghanistan och tidigare varit rektor vid Försvarshögskolan. Hennes syster är Louise Landerholm Bill som är gift med den moderata riksdagsledamoten Per Bill.

”Det svåraste vi gett oss in på”
I en intervju med Makthavare.se från i fjol kommenterar Karin Enström insatsen i Afghanistan på följande sätt:

“Det är vårt största åtagande, både ekonomiskt och personellt. Det är ett stort åtagande och det är bland det svåraste som vi gett oss in på, både som land och som internationellt samfund”.

Hon listar också de tre viktigaste utrikespolitiska frågor: Att förstärka Europasamarbetet, kriget i Afghanistan och att begränsa spridningen av vapen i världen.

Kritik mot Jan Björklund
Karin Enström har tidigare uttalat sig mycket kritiskt om vice statsminister Jan Björklunds (FP) förslag att sätta upp fem mekaniserade brigader, skriver bloggen Alliansfritt Sverige.

“Han verkar ha missat de senaste två årens debatt och beslut i de här frågorna. Trist att se en partiledare i alliansen låtsas att det skulle vara mer eller mindre gratis att hålla fem mekaniserade brigader igång. Såvitt jag vet har FP i budgetarbetet inte drivit frågan om ökade anslag till försvaret i under den här mandatperioden. Trist att se en partiledare som inte tar ansvar för gemensamt fattade beslut”

”Klart till höger”
Sveriges Radios och SVT:s sajt Valpejl, från valrörelsen 2010, motiverar Karin Enström varför människor ska rösta på henne:

“Jag vill skapa förutsättningar för att människor ska bestämma mer över sina egna liv och politiker mindre.”

De tre viktigaste politiska frågorna är: Ett starkt försvar, en levande skärgård och trygghetsfrågor i nämnd ordning. På en vänster-högerskala placerar hon sig ”klart till höger”. Hon talar svenska, engelska och franska, tar sig från Vaxholm till jobbet med hjälp av buss, tunnelbana och cykel och utnyttjar varken RUT- eller ROT-avdrag.

Hon gillar artisten Robbie Williams, författaren Joyce Carol Oates, filmen The usual suspects och tv-serien Flight of the Concords. I övrigt gillar hon längdskidåkning, cykling, pasta, kaffe och radioprogrammet Godmorgon, världen!

Kommentarer från Twitter
Följande är några av de kommentarer som har fällts på Twitter om den nyutsedde ministern:

Mats Knutsson, politisk kommentator på SVT: Nya försvarsministern Karin Enström vill inte säga vad hon tycker om vapenexport till diktaturer. Märkligt. #svpol

Leif Pagrotsky (S): Militär som försvarsminister, när hände det senast? Var hände det senast i en demokrati? #svpol

Micke Pettersson, reporter på SVT: Ministern passar på fråga om #saudivapen: “Bra utredningar pågår” #svpol

Carl Schlyter (MP): Från tomhylsa till full metal jacket, finns det ingen gyllene medelväg? Kommer hon nedrusta & reglera vapenexp? Minns ej henne från AmfBat.

Lena Forsman, egenföretagare (RT av Per Schlingmann): Nu har Sverige 13 kvinnliga och 11 manliga statsråd. Finns det fler länder i världen med en kvinnodominerad regering? #svpol

Johan Hilton, författare, journalist och tjänstledig kulturchef på Expressen: Karin Enström gillar att röra på sig, är gift och har åkt vasaloppet. Den hela rena rökförbudsivrande medelklassen kan andas ut.

Micke Pettersson, reporter på SVT: Nya ministern gillar Robbie Williams och Joyce Carol Oates: bit.ly/J8Dmip #svpol #valpejl #svtpejl

Micke Pettersson, reporter på SVT: Nya ministerns make beredd lämna jobbet på Försvarshögkvarteret “om det krävs” bit.ly/J8B2Yw #svpol

Micke Pettersson, reporter på SVT: “Mycket dåligt förslag” ta hem soldater från Afghanistan enl nya försvarsministern före valet: bit.ly/J8BTJ1 #svpol #valpejl #svtpejl

Annie Lööf (C): gratulerar Karin Enström till ny försvarsminister! Duktig, välmeriterad såväl inom Försvarsmakten som politiskt i dessa frågor. Bra val!

Mikael Färnbo
Yonna Waltersson