Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet
Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet

Jobben främst, fler platser på nattis, 20 000 nya hyreslägenheter och individualiserad föräldraförsäkring. Det var några av förslagen i Vänsterpartiets budget.

– Full sysselsättning det överordnade målet för Vänsterpartiet. Vår värsta fiende är massarbetslösheten, sa V:s ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson inledningsvis på presskonferensen där partiets budget presenterades.

Vänsterpartiet föreslår i budgeten en större satsning på kommunsektorn, som man tänker sig ska ge 53 000 nya jobb. Partiet vill också slopa fas 3 och att taket i a-kassan ska höjas. Vidare ska en klimatsatsning och fler bostäder leda till nya jobb.

Av budgetförslaget framgår att man vill avskaffa rutavdraget. Det för att i stället satsa på fler platser på nattis och att barn till föräldralediga och arbetslösa ska kunna gå på förskola upp till 30 timmar i veckan. För att öka jämställdheten vill man införa individualiserad föräldraförsäkring.

I en debattartikel på DN Debatt på torsdagsmorgonen framkom att rotavdraget slopas till fördel för att ett statligt stöd för bostadsbyggande införs. 20 000 nya hyresrätter ska byggas och en hyresetta ska max få kosta 4 375 kronor i månaden.

Jobbskatteavdraget kommer med Vänsterpartiets budgetförslag att trappas ned för alla som tjänar 30 000 kronor i månaden och uppåt. För alla som tjänar över 50 000 kronor i månaden kommer jobbskatteavdraget att slopas helt.