Avslöjandet av Sidamiljoner till Mama Cash har fått en före detta medlem i Rose Alliance att reagera. Organisationen – som får bidrag från Mama Cash – lägger allt fokus på lobbying för att sexköp ska avkriminaliseras, medan kvinnorna lämnas utan stöd, vittnar hon.

I december kunde tidningen Omvärlden avslöja att Sidabidrag gick till Mama Cash – en organisation som arbetar för att försäljning av sex ska ses som ett arbete. I artikeln framgick också att Mama Cash i sin tur ger pengar till den svenska riksorganisationen för sex- och erotikarbete, Rose Alliance. Det fick en före detta medlem i Rose Alliance att reagera.

– Rose Alliance är en politisk organisation, inte en organisation som hjälper kvinnor. Det är helt okej, men då ska den inte indirekt få Sidapengar genom Mama Cash, säger den före detta medlemmen Anna Berg.

Hon heter egentligen något annat, men är rädd för att vara öppen med kritiken.

När Anna Berg började med att sälja sex kände hon sig väldigt ensam med sin hemlighet. Hon gick med i Rose Alliance för att träffa personer som delade hennes erfarenheter och som hon slapp ljuga för. En av dem är Rose Alliance grundare och frontperson Pye Jakobsson.
– Det var väldigt viktigt att ha någon som visste hur det faktiskt var, säger Anna Berg.

Rose Alliance ger bilden av vara en medlemsstyrd organisation som främst arbetar för att på frivillig basis ge stöd till personer i prostitution och stärka deras egen röst i prostitutionsdebatten. Organisationen är emot sexköpslagen, men det politiska arbetet beskrivs som sekundärt.

Men Anna Berg ger en annan bild av Rose Alliance.
– Den är toppstyrd, det är några få själar som driver allt. Rose Alliance är i princip Pye Jakobsson.

Förutom en säkerhetsguide har Anna Berg inte sett något konkret arbete för att hjälpa medlemmarna. I stället menar hon att det är den politiska agendan som är i fokus.
– Organisationen lobbar för att prostitution är något okomplicerat, att det är som ett vanligt jobb, säger Anna Berg.

I storstäderna finns kommunala stödcenter som erbjuder hjälp åt personer i prostitution. Inom Rose Alliance propagerar man mot Stockholms prostitutionsenhet och säger att den bara vill få folk att sluta, berättar Anna berg.
– När en medlem kraschade var det inte Rose Alliance som ställde upp, det var Stockholms prostitutionsenhet. De har hjälpt henne med samtalsstöd, med att ordna jobb och lägenhet, så jag har förstått att de inte är så fruktansvärda, säger Anna Berg.

Hon har blivit allt mer skeptisk till retoriken i Rose Alliance och fokuseringen på sexköpslagen som grunden till alla problem.
– Jag har uttalat kritik, men det blir nedtystat, säger Anna Berg.

Rose Alliance grundare Pye Jakobsson menar att Anna Bergs kritik mot bristen på stöd är missriktad.
– Vi har aldrig sagt att vi bedriver stöd på det sättet. Det är kommunen som har pengar och kan driva stödprojekt. Vi stödjer medlemmarna genom att stödja varandra, säger Pye Jakobsson.

Att Rose Alliance skulle propagera mot Stockholms prostitutionsenhet vänder hon sig också emot. Kritiken är bara enskilda medlemmars åsikter, menar hon. Själv tycker hon att deras arbete har blivit bättre.

Rose Alliance startade 2001 som en reaktion på sexköpslagen. Då var tanken att bli en stark lobbyorganisation, berättar Pye Jakobsson. Men resurserna har inte räckt till det.
– Nu handlar det mer om HIV-prevention och att träffas och bara ge varandra andrum, säger hon.

Eftersom Rose Alliance är tydlig med sin inställning till prostitution och sexköpslagen tycker Pye Jakobsson inte det är konstigt att medlemmarna förväntas stå bakom dem.
– Håller man inte med kan man till exempel gå med i PRIS (Prostituerades Revansch i Samhället som stödjer sexköpslagen, reds. anm.), säger hon.

Omkring 170 personer är medlemmar i Rose Alliance. Pye Jacobsson bedömer att 30 av dem är aktivister, de andra är passiva medlemmar.

Hon menar att det är problematiskt att hon själv har en så central roll i Rose Alliance, men att det är vanligt att det tar tid att bygga upp en organisation.

– På nästa årsmöte ska vi välja en styrelse och de närmaste två åren ska vi jobba med att bredda kompetensen. Mitt mål är att jag ska bli helt onödig i Rose Alliance, säger Pye Jakobsson.

Fotnot: Tidningen Omvärlden kunde den 4 december avslöja att organisationen Mama Cash fått bidrag från Sida. Artikeln kan läsas här >>