Sexköpslagen har funnits i nästan 20 år men har hittills bara resulterat i ett fåtal fängelsedomar. Straffen måste skärpas. Det måste få kosta mer att förstöra andra människors liv.

»De såg det som att jag köper den här människan i 30 minuter och så gör jag vad jag vill«.

Orden är Daniella Skönborgs, som träder fram i Uppdrag gransknings avsnitt »Sugardaddy«, för att berätta om sina erfarenheter från den tid av sitt liv då hon köptes av män.

Män som tyckte att när de väl plockat fram plånboken var det fritt fram att göra vad de vill. Som att ta strypgrepp på och misshandla henne. För varan de just köpt var ju deras att bruka som de själva önskade.

Prostitutionen på gatan finns fortfarande kvar, men ett relativt nytt fenomen som dykt upp är de så kallade »sugar dating«–sajterna på nätet, där affärsidén är att män med pengar (sugar daddys) betalar för umgänge med unga och vackra kvinnor (sugar babies).

Säljsnacket på sajten RichMeetBeautiful kan låta så här: »Ta ungdomen tillbaka i ditt liv på ett sätt endast möjligt med en sprudlande, yngre kvinna. Känn dig tio år yngre och levande igen med en ivrig Sugar Baby vid din sida«.

Det skulle kunna vara skrattretande om inte verkligheten bakom sugardejtingen var så vidrig.

Det har visat sig att sociala affärsöverenskommelser på sajterna oftast är förtäckt prostitution. Det säger Simon Häggström, som är polis vid Nationella operativa avdelningens människohandelsgrupp, och det bekräftas av reportaget som journalisten Anna-Karin Bankel gjort för Uppdrag granskning.

Det skulle kunna vara skrattretande om inte verkligheten bakom sugardejtingen var så vidrig.

När en annan journalist, Emma Hammarfeldt, öppnar ett fejkat sugardejting-konto svämmar det snabbt över av inlägg från män som direkt och öppet erbjuder pengar i utbyte mot sex.

Med dold kamera träffar hon en man som vid första dejten på en krog förklarar att »Efter några dejter kommer funderingarna på sex in. Det får du nog vara beredd på« och beskriver sin idé på upplägg med »Första tiden kan vi ta betalning varje gång. Sen kan vi fundera på om du ska få månadspeng«.

När sexköpslagen, som kriminaliserar den som köper sex (eller försöker köpa), instiftades 1999 var syftet att få sexköpen att minska och att förändra attityderna till sexköp. Dessutom hoppades man att kopplingen människohandel–sexhandel skulle minska.

Det verkar inte ha blivit fallet.

Efterfrågan bland männen är stor. Straffet för sexköp är böter eller fängelse upp till ett år för att ha köpt sex av en vuxen, sexköp av barn har ett straffmaximum på två års fängelse. Mellan 1999 och 2016 finns tre (3!) fällande domar som gett fängelse. När det gäller sexköp av barn finns det några fler fall med fängelsestraff.

Hur mycket ska det få kosta att förstöra liv? Det måste ge mycket större konsekvenser att köpa sex än att betala böter. Inte minst när det gäller minderåriga.

Förhoppningsvis klubbar riksdagen igenom ett lagförslag från regeringen som gäller brottet köp av sexuell handling av barn. Man vill höja minimistraffet från böter till fängelse och höja maximistraffet till fängelse i fyra år.

Daniella Skönborg upprepar i reportaget att skammen inte är kvinnornas att bära, utan männens.

Låt dem också ta straffet för vad de gör.