Foto: Landstinget Västernorrland
Foto: Landstinget Västernorrland

Moderata landstingspolitikern Sigge Tjärnlund gav överraskande stöd åt S-förslaget att utreda vinstbegränsning i Västernorrlands landsting. “Det är fel om vinsten är för stor”, säger han.

Det S-ledda landstinget i Västernorrland har valt att inte vänta på att regeringen utrett frågan om vinster i välfärden. Redan nästa år hoppas man kunna införa vinstbegränsningar i vårdvalet.

När förslaget debatterades i landstingsfullmäktige i slutet av förra veckan överraskade den moderata landstingspolitikern Sigge Tjärnlund fullmäktigesalen genom att kliva upp och uttala sitt stöd till S-förslaget.
– Jag gav stöd åt att sittande majoritet i Västernorrlands landsting ska göra en utredning angående det ämnet, säger han till Dagens Arena.

Vad tycker du om vinster i välfärden?
– Jag säger som jag sa på mötet för att ge en klarare bild av mitt tänk: Jag läser ju mera Dagens Industri än Dagens Samhälle. Och det är så att även vinsterna i bankvärlden gillar jag inte. Bankerna har aldrig tjänat sådana grova pengar på folks boende och folks räntekostnader som just nu.

Är det en liknande situation i välfärden?
– Ja, det är samma vinster i välfärden. Sedan är det ju så att jag har varit vd i många år och vet att du kan definiera ordet vinst på många sätt. Det är väldigt många okunniga som pratar om de här begreppen och det blir ideologiskt innan man över huvud taget har definierat problemet, säger han.

Vad är det för typ av vinster du är emot?
– Man kan säga så här: Övervinster. Efter att ett bolag har betalat sedvanliga kostnader för personal och investeringar, så återstår en vinst. Då tycker jag att det är fel om vinsten är för stor, säger han.

Vad tycker du om allianspartiernas kritik av regeringens förslag på en nationell vinstutredning?
– Den förstår jag inte riktigt. Förhoppningsvis kan en utredning bli så pass professionell att den reder ut vinstbegreppet på riktigt.

Borde Moderaterna ställa sig bakom en vinstutredning?
– Ja och inte som nu möta den med massiva superprotester. Det blir så otroligt politiskt. Alla Sveriges landsting lider av brist på pengar. Vi har stafettkostnader som är kolossala. Gemensamt borde man presentera ett förslag hur man ska komma åt det.

Vad tycker du om riskkapitalbolagen i välfärden?
– Det tycker jag inte alls om. De sätter snabba bolag på fötterna, utan kollektivavtal och de fångar upp en bra idé som de hanterar snabbt och hänsynslöst för att sedan kunna sälja vidare med vinst.

Och det passar inte i välfärden?
– Nej, jag tycker inte det. När riskföretagen kommer in med deras snabba vinster då går det fel.

Förbjud riskkapitalbolag?
– Förbud är inte dagens lösning. Lösningen 2015 är att kunna få mer riksomfattande bestämmelser för hur man ska hantera det här med övervinsterna.

Vad säger du om jag säger att du nästan låter som en vänsterpartist?
– Inte alls. Jag är Moderat så att det bara sjunger om det. Och jag är gammal företagsledare. Kan man få det här snacket till att vara vänsterpartist då har man inte förstått vad jag menar och vad jag står för. Så skriver du att jag är vänsterpartist eller står för något sådant, då blir jag förbannad.