Ett kryphål i lagen om valfrihet kan göra Västernorrland till Sveriges första landsting som begränsar vinster i vården. “Vi ska leverera det vi lovat väljarna”, säger vårdvalsutskottets ordförande Erik Lövgren (S).

Genom att utnyttja ett kryphål i lagen om valfrihet kan Västernorrlands landsting bli först ut i Sverige att begränsa vinster i vården.

– I lagen om valfrihet, femte paragrafen som beskriver vilka krav man kan ställa i avtalstecknande, ser vi ett utrymme för att kunna ställa vissa krav om skäl föreligger, säger Erik Lövgren (S), ordförande i vårdvalsutskottet i Västernorrlands landsting.

Skälen i Västernorrlands fall är att väljarna har röstat för en säkrad kvalitet, bibehållen valfrihet och begränsat vinstuttag i vården. Och att de privata vårdgivarna suger resurser ur välfärdsbufferten.

– I valrörelsen pratade vi om att new public management ska bort, att pinnjakten i vården inte behövs och att se till att balansera upp det överutbud som kommit av lagen om valfrihet. Vi fick 48 procent i landstinget, nästan egen majoritet, säger Erik Lövgren.

Sagt och gjort. Landstingets budget som röstades igenom i november innehöll ett förslag om att omarbeta regelboken. Den styr lagen om valfrihetstjänster i en region eller ett landsting, exempelvis regler, kvalitetsnormer och ersättningar och fastställs av landstingsfullmäktige. Regelboken omarbetades i syfte att bibehålla kvaliteten och valfriheten, samt att begränsa vinstuttagen.

Sedan fattade vårdvalsutskottet beslut om att ge landstingsfullmäktige landstingsdirektören i uppdrag att utreda frågan om bland annat vinstbegränsning.

– Ambitionen är att begränsa vinstuttagen på det sätt som är möjligt inom svensk lagstiftning. I grunden handlar det om att leverera det vi lovat väljarna och allt är mer än noll, säger Erik Lövgren.

Han tror dock att de kan komma att stöta på patrull.

– Men hur ska vi veta om ingen har prövat? Nu har vi en regering som tycker att vinster i välfärden bör synas i sömmarna. Det kan finnas en annan ingång till hur man tolkar lagstiftningen nu än under det borgerliga styret, säger Erik Lövgren.