Bild: David Bicho

Den 13 april går 5 600 handelsanställda ut i strejk om Handels varsel blir verklighet. Enligt Handels ordförande Lars-Anders Häggström har varslet lagts för att få motparten till förhandlingsbordet.

Den 13 april tar Handels ut drygt 5 600 personer, på 65 arbetsplatser inom detaljhandel och partihandel. Handels ordförande Lars-Anders Häggström säger att man lagt varslet för att få tillbaka arbetsgivarsidan, Svensk Handel, till förhandlingsbordet.

Det har sagts att arbetsgivarsidan inte är särskilt känslig för varsel, att man kan gå in med rätt stora resurser för att täcka upp. Hur ser du på det?
– Vi är övertygade om att det är ett kännbart varsel. Det kommer att drabba rejält, vi har tagit ut både partihandel och lager. Ett exempel är att vi har tagit ut samtliga av Ica:s lager. Så det är kännbart.

Vad vill ni ha ut genom att lägga ett strejkvarsel?
– Ett avtal. Vi har inte haft några förhandlingar över huvud taget. Svensk Handel lämnade över ett papper den 19 januari i vilket de framförde att de kunde acceptera ett avtal på 2,6 procent över tolv månader. Som ett slutbud. Lämnar man slutbud på första träffen kallar vi det inte för en förhandling, det är ett ultimatum.

Det måste vara en skillnad från tidigare år?
– Det är det verkligen.

Vad beror det på, tror du?
– Jag kan spekulera i att arbetsgivarsidan tror att Medlingsinstitutet ställer sig på deras sida.

Medlingsinstitutet har menat att ett av era krav, jämställdhetspotter, inte är en fråga som ligger i deras uppdrag. Hur tänker du kring det?
– Jag har noterat det, och om de vidhåller den uppfattningen har svensk arbetsmarknad stora problem. Det skulle betyda att kvinnolöner aldrig skulle kunna uppvärderas.