Bild: stock.xchng

Byggnads varslar om sympatiåtgärder med Handels. Förbundet hotar med att ta ut 400 medlemmar strejk om Handels strejkvarsel blir verklighet.

På fredag den 13 april går 5 600 handelsanställda ut i strejk om Handels varsel blir verklighet. Nu varslar Byggnads om sympatiåtgärder som i sådana fall träder i kraft den 20 april. Byggnads stridsåtgärder omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete och på elva arbetsplatser. Varslet omfattar cirka 400 medlemmar.
– Ökade löner för kvinnor kommer inte att äventyra svensk ekonomi i stället kommer det att skapa en mer jämställd arbetsmarknad och ett mer jämställt Sverige, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Johansson i ett pressmeddelande.

– Det är självklart för oss som byggnadsarbetare att stötta våra fruar, sambos, döttrar och vänner i deras kamp för en jämställd lön. I ett modernt arbetsliv ska två vuxna och föräldrar kunna ha en värdig lön. Kvinnor måste få mer av kakan – tjänstemän har under lång tid fått högre löneökningar – nu är det kvinnornas tur, säger han.

– Det handlar om solidaritet – därför är det rätt och självklart för oss att strejka, säger han.

Byggnads varsel berör elva arbetsplatser i Malmö, Västerås, Uppsala, Ängelholm, Hässleholm, Älmhult, Jönköping, Kalmar, Täby och Norrköping. Varslet berör bland annat företagen Peab, Skanska och NCC.