Friskolor i Sverige går emot skollagen och väljer bort vissa elever. Det visar SVT:s Uppdrag granskning som har testat ett femtiotal friskolor i Sverige.

Friskolor i Sverige väljer bort elever för att behålla sitt goda rykte. Det visar det andra avsnittet om den svenska skolan som SVT:s Uppdrag Granskning sänder på onsdagskvällen.

Uppdrag granskning har besökt ett femtiotal fristående skolor där de har utgett sig för att vara föräldrar till en studiemotiverad flicka med toppbetyg vid ett tillfälle, och till en pojke med problem i det andra. Mötena med skolorna har filmats med dold kamera och svaren är avslöjande.

I 27 fall får flickan ett positivt svar på ansökan medan pojken, antingen med svenskt eller spanskt namn, får ett negativt svar i hälften av dessa skolor. Svaren till pojken är att det antingen är kö eller att han inte passar in i gruppen.

När en reporter utger sig för att vara arbetssökande på Profilskolan i Vällingby i Stockholm jämför vd:n Greger von Sievers barn med diagnosen adhd och barn som han kallar för ”gangsters” med en cancersvulst och att ”Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig”.

Greger von Sievers säger flera kontroversiella saker under intervjun. Bland annat att man inte får säga ”neger” och att rap är ”äcklig” och ”destruktiv” musik som han inte vill ha i sin skola.

Under anställningsintervjun berättar han också att han vet hur man gör för att slippa de elever som man inte vill ha på sin skola, skriver SVT:
– Man säger ”vi har ingen plats”, och då brukar föräldrarna nöja sig med det.

Efter att Greger von Sivers fått reda på att det var Uppdrag Granskning som varit på besök har han valt att avgå som VD för skolan. Men Uppdrags Gransknings inslag visar att metoden att säga att det inte finns plats inte är ovanlig som en metod för att slippa få in oönskade elever på skolorna.

Enligt skollagen ska friskolor vara öppen för alla på lika villkor. Jan Björklund har sett inslaget och är upprörd. ”Om skolorna väljer bort enskilda elever, är det olagligt. Det finns inga systemfel som gör att det kan ske, anser Björklund”, skriver SVT.