Uniflex vd Jan Bengtsson. Bild: Uniflex

Bemanningsföretaget Uniflex polisanmäldes efter krav på flera månadslöner i ersättning för överköp av personal. Nu får Svenska Elektrikerförbundet och medlemmen Jonny Gharibo ersättning.

Uniflexanställda elektrikern Jonny Gharibo blev erbjuden en fast anställning på företaget El-finess, som han var uthyrd till. Men när Uniflex krävde flera månadslöner i kompensation för att El-finess skulle få ta över Jonny Gharibo tvingades företaget att backa. Man hade helt enkelt inte råd att betala de drygt 60 000 kronor det skulle kosta att köpa över Jonny Gharibo.

För Jonny Gharibos del innebar det att han inte kunde byta ut den otrygga visstidsanställningen mot en tillsvidareanställning:
– Det påverkar ju allting. Dels är det tryggheten. Sedan handlar det om att kunna planera sitt liv. Att ta lån, att veta vad man får i lön varje månad, att kunna planera sin semester. Nu kan jag bara leva en dag i taget, sa han när Dagens Arena intervjuade honom i april i år.

Olagligt enligt Elektrikerförbundet
Uniflex agerande var olagligt, menade Svenska Elektrikerförbundet, som också ansåg ett sådant agerande låser in arbetstagare i bemanningsanställningar. Förbundet polisanmälde Uniflex och tog sig an Jonny Gharibos fall.

Historien har nu fått sitt efterspel. På tisdagen nåddes en uppgörelse mellan Elektrikerna och Uniflex. Jonny Garibo och Elektrikerna kommer att få 15 000 kronor vardera i ersättning av Uniflex.
– Vi är nöjda med den här förhandlingen och ser det som vi vann den eftersom Uniflex betalar 30 000 kronor. Hade de tyckt att de gjort rätt hade de inte betalat någonting, säger Mikael Pettersson, ombudsman på Elektrikerna som höll i förhandlingarna.

Men den övergripande frågan har fortfarande inte fått någon lösning. Enligt Mikael Pettersson står båda parter fast vid sina uppfattningar. Uniflex menar fortfarande att det är rimligt att ta ut en överrekryteringsavgift. Elektrikerna anser att det strider mot lagen och hoppas att en åklagare ska väcka åtal.
– Den stora frågan är egentligen olöst och Uniflex kommer att fortsätta agera precis som de har gjort i det här fallet. De vill fortsätta använda den här prislistan, säger Mikael Pettersson.

Dagens Arena har sökt Uniflex vd Jan Bengtsson. Enligt företagets växel svarar han enbart på mejlade frågor. Som svar på dessa mejlade frågor meddelade företagets personalchef, Malin Norbäck, att man av hänsyn till de inblandade inte vill kommentera ärendet ytterligare.

Fotnot:
Uniflex har tidigare varit i blåsväder efter att det uppdagats att bemanningsföretaget hittat på jobb för att kunna göra löneavdrag.