Uniflex vd Jan Bengtsson. Bild: Uniflex

Bemanningsföretaget Uniflex tar flera månadslöner i avgift om ett företag vill anställa inhyrd Uniflexpersonal. Det låser in arbetstagare i bemanningsanställningar menar Elektrikerna som polisanmält företaget.

Bemanningsföretaget Uniflex tar flera månadslöner i avgift om ett företag vill anställa inhyrd Uniflexpersonal. Det framgår av de avtal som Uniflex tecknar med företag som hyr personal av dem, och som Dagens Arena har tagit del av.

I avtalet finns en prislista som ska gälla när ett företag vill rekrytera Uniflexpersonal. Om en person varit uthyrd i upp till tre månader från Uniflex måste företaget som vill överrekrytera betala två månadslöner till Uniflex. Mellan tre och sex månader kostar det 1,5 månadslöner att anställa Uniflexpersonal. Därefter är det kostnadsfritt.

Strider mot lagen, enligt facket
Svenska Elektrikerförbundet har nu polisanmält Uniflex för brott mot lagen om privat arbetsförmedling. Facket menar att överrekryteringssummorna strider mot lagens fjärde paragraf. enligt den får bemanningsföretag ”inte genom villkor i avtal eller på något annat sätt hindras att ta anställning hos beställare för vilka de utför eller utfört arbete.”
– Vår uppfattning är att dessa överrekryteringssummor är ett solklart brott mot den lagen. De utgör ett stort hinder för arbetstagaren att byta arbetsgivare, vilket lagen uttryckligen förbjuder, säger Petter Johansson som är ombudsman på Elektrikerförbundet.

Elektrikernas polisanmälan rör ett specifikt fall där en visstidsanställd medlem på Uniflex blivit erbjuden en fast anställning på företaget där medlemmen har varit uthyrd. Arbetsgivaren har dock inte haft råd att betala överrekryteringsavgiften till Uniflex vilket har hindrat anställningen.
– Vi tolkar det här som en avgift för byte av arbetsgivare, säger Robert Sjunnebo som är fackets jurist på LO-TCO Rättsskydd.

“En ren straffavgift”
Att bemanningsföretagen har rätt att ta ut en avgift vid överrekrytering har ett visst stöd i den statliga utredning av EU:s bemanningsdirektiv som presenterades förra året. Men då ska det röra sig om specifika kostnader i varje enskilt fall.
– Uniflex avtal är inte utformat så att man tar betalt för specifika kostnader. Det ser mer ut som en form av vitesklausul, en sorts straffavgift. Vår uppfattning är att det står i strid med den här lagen, säger Robert Sjunnebo.

I en kommentar i ett pressmeddelande skriver Uniflex vd Jan Bengtsson att företaget endast följer praxis i branschen. Alla bemanningsföretag kräver den här typen av avgifter vid överrekrytering.

Det bekräftas av arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagens vd Henrik Bäckström.
– Det här är gängse branschpraxis att man tar betalt för det här. Det är inget konstigt.