Torbjörn Hagelin Byggnads avtalssekreterare

“Det Medlingsinstitutet gjort är att de retat upp våra medlemmar ordentligt.”

Det blir ingen byggstrejk på tisdagen, trots Byggnads varsel. Detta sedan statliga Medlingsinstitutet fattat beslut om att skjuta på konflikten i upp till 14 dagar, en mycket ovanlig tvångsmetod. De 3 000 byggarbetare, på 160 arbetsplatser, som stod redo att strejka får nu vänta på nya besked.

Den uppskjutna strejken lär glädja arbetsgivarsidan, Sveriges Byggindustrier, som på söndagen var mycket irriterade över Byggnads strejkvarsel.
– Jag är otroligt besviken och arg. Medlarna har lagt ner ett jättestort arbete och lämnat ett väl avvägt bud, sa Mats Åkerlind, förhandlingschef på Sveriges Byggindustrier, då till Sveriges Radios Ekot.

Byggnads meddelar på måndagen att man tolkar Medlingsinstitutets beslut som att “frågan om huvudentreprenörsvar nu äntligen tas på allvar”. Till Dagens Arena säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin att man inte fått veta något mer men hoppas att det är orsaken till den uppskjutna strejken.
– Det är vår förhoppning att de fattat att vi menade allvar från början i den här frågan. Den är väldigt viktig. Jag hoppas de kommer tillbaka med något som är godtagbart.

Medlingsinstitutet har aldrig tidigare gått in och skjutit upp en strejk Byggnads varslat om och Torbjörn Hagelin menar att beskedet kom överraskande sent, bara timmar innan strejken skulle inledas.
– Det är väldigt sent och gör att vårt folk ute är taggade till tusen, har förväntat sig att det ska bli strejk eftersom vi inte fick ett godtagbart bud. Så det Medlingsinstitutet gjort är att de retat upp våra medlemmar ordentligt, säger han till Dagens Arena.

Men om Sveriges Byggindustrier var besvikna och arga när ni sa nej till medlarnas bud – blir de inte ännu mer ilskna om medlarna rör sig närmare er i frågan om huvudentreprenörsansvar?
– Sveriges Byggindustriers ilska bryr jag mig inte ett dugg om. Vi vill ha ordning och reda på svensk arbetsmarknad.