SWE EU Press
Utrikesministern bör verka för skärpta sanktioner mot Iran, skriver debattörerna.

Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen utreder om migrationsminister Tobias Billström (M) hade insiderinformation vid aktieköp i Northland Resources, rapporterar Ekot.

Tobias Billström köpte 30 000 aktier i Northland Resources fem dagar efter att en räddningsplan för gruvbolaget var på gång. Informationen ska ha funnits på regeringskansliet fem dagar före Billströms aktieköp.

Frågan är vad Billström visste om räddningsplanen. Själv har han sagt att han inte haft tillgång till någon annan information än den som funnits på marknaden.

Utredningen som nu Ekobrottsmyndigheten och Finansinspektionen dragit i gång sker med anledning av de påståenden som finns om att det har funnits tillgång på insiderinformation innan Billström köpt sina aktier. Utredningen kommer att vara klar inom några veckor.

Martin Tidén, chefsåklagare vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten säger till Ekot att ingen än så länge delgivits misstanke om brott. På frågan om det inletts någon förundersökning svarar Tidén:
– Svaret på den frågan är inte offentligt.

I en skriftlig kommentar till Ekot skriver Tobias Billström:
“Jag har inte någon information om att Ekobrottsmyndigheten skulle titta på detta men är så fallet så välkomnar jag det och jag har sedan länge varit tydlig med att jag inte haft någon annan information än andra sparare och marknaden i övrigt.”