I februari fick bostadsrättsägare rätt att ta ut mer i andrahandshyror. Sedan dess har priset skenat iväg. I Stockholms innerstad har hyrorna ökat med 23 procent på ett år.

Andrahandshyrorna i populära områden fortsätter stiga sedan bostadsrättsägare gavs rätt att ta ut mer pengar. I Stockholms innerstad är trenden tydlig. Det senaste året har priserna stigit med närmare en fjärdedel, visar den kartläggning som Svenska Dagbladet gjort. Det är en dubbelt så stor ökning som i ytterstadsområdena.

För en etta i andra hand i Stockholms innerstad kan man få betala mellan 6 000 och 8 000 kronor. En tvårummare kan gå på över 12 000 kronor i månaden. Många som hyr ut chansar och sätter höga priser för att se vad de kan få ut, skriver Svenska Dagbladet.

Den nya lagen som infördes i februari innebär att det skapats en särskild marknad för privat uthyrning som frikopplats från delar av hyreslagen.

Tidigare avgjordes priset för uthyrning av bostadsrätter i andra hand av bruksvärdet. Det innebar att nivån skulle vara ungefär samma som för jämförbara hyresrätter i området.

De som tidigare råkade ut för överpriser kunde vända sig till Hyresnämnden och få tillbaka pengar retroaktivt. I dag finns inte längre den möjligheten. Det enda Hyresnämnden kan hjälpa till med nu är att få ned priset på kommande inbetalningar om ”hyran påtagligt överstiger kapitalkostnaden och driftskostnaden.”

Men ingen har hittills utnyttjat den möjligheten i vare sig Stockholm, Göteborg eller Malmö, enligt SvD.

– Besittningsskyddet är ju borta. Trilskas man blir man uppsagd, då ryker man innan processen är klar. Det är också möjligt att många inte har koll på nya lagen, säger Johan Ramklint på Hyresnämnden i Malmö till Svenska Dagbladet.