Collage: Foto: Fredrik Persson av Madeleine Sjöstedt. Rolf Källman/Flickr av Lena Adelsohn Liljeroth.
Collage: Foto: Fredrik Persson av Madeleine Sjöstedt. Rolf Källman/Flickr av Lena Adelsohn Liljeroth.

Tidigare kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och Stockholms förra kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) kritiserar alliansens besparingar på kulturtidskrifter.

Beskedet om att stödet till kulturtidskrifter ska skäras ned kraftigt har väckt stark kritik, även från borgerligt håll.

– Det är förvånande och mycket beklagligt, säger förra kultur- och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth (M) till Dagens Arena.

Facebook kritiserar Lena Adelsohn Liljeroth fredagens besked från kulturutskottet: “Under åtta år arbetade jag för höjda anslag till kulturen och en modernare kulturpolitik. Därför är det nu så sorgligt att Alliansen inte tar vara på de framsteg vi gjorde utan föreslår neddragning av stödet till kulturtidskrifter och likt de röd-gröna nedläggning av viktiga Myndigheten för kulturanalys”.

Stockholms förra kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt (FP) säger på Twitter att förslaget är “Felaktigt och ett misstag i klass med nedläggningsförslaget av MedelhavsI. Bör åtgärdas”.

I fredags meddelade Per Bill (M), ordförande i riksdagens kulturutskott, att 15 miljoner ska tas bort från kulturtidskriftsstödet. Under måndagen har han öppnat upp för en omprövning.

– Om myndigheten hittar ett annat sätt att finansiera kulturtidskrifterna så är jag den första som ska lyssna på det, säger han till Kulturnytt.

Även Cecilia Wikström (FP), EU-parlamentariker och tidigare kulturpolitiks talesperson, är starkt kritisk till alliansens budgetförslag.

Det här förslaget måste vara författat av personer som inte har en aning om vad kulturtidskrifternas betydelse är och vad de åstadkommer i den sammantagna kultursfären. Det är så väldigt lite pengar man sparar på ett område som gör väldigt stor skillnad, säger Wikström till Kulturnytt.