Klimat Svensk konsumtion ökar och utsläppen sker framförallt i utlandet. Hela 65 procent av alla koldioxidutsläpp och 80 procent av alla utsläpp av farliga kemikalier kopplade till svensk konsumtion sker utomlands visar ny beräkningsmodell.

Sverige framhålls ibland som ett föregångsland för att utsläppen vid en första anblick tycks sjunka trots ökad tillväxt. Enligt Naturvårdsverkets mätningar har Sveriges utsläpp minskat med 26 procent mellan 1990 och 2016.

Det som mätningarna missar är att de svenska utsläppen kopplade till konsumtion framförallt sker genom produktion i andra länder och de utsläppen ökar – med nästan 50 procent under samma period, 1990-2016.

Läs även: Det här händer vid 1-5 graders temperaturhöjning

Hittills har det dock varit svårt att mäta konsekvenserna av den svenska konsumtionen, men nu har KTH, Chalmers och SCB tagit fram en beräkningsmodell, PRINCE, som möjliggör bättre mätningar och mer kunskap, det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Tidigare har man inte haft koll på hur svensk konsumtion, eller konsumtion i andra länder påverkar skog i tropikerna, säger Martin Persson, forskare vid Chalmers tekniska högskola till Ekot.

Resultaten visar bland annat att 65 procent av alla utsläpp av växthusgaser kopplad till svensk konsumtion sker i utlandet, men modellen tar inte bara hänsyn till utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar, den gör det möjligt att undersöka mycket annat som tidigare varit svårare att uppskatta.

Till exempel kemikalieanvändning och utsläpp i samband med den skogsskövling som konsumtionen i Sverige bidrar till: Nästan 80 procent av alla utsläpp av farliga kemikalier kopplade till svensk konsumtion sker i utlandet. Och över 80 procent av det färskvatten som används för att framställa det vi köper i Sverige förbrukas i andra länder.

Sverige har så kallade generationsmål vars målsättning inte bara är att miljöpåverkan i Sverige ska minska, utan även miljöpåverkan i resten av världen.

– Det viktiga med den här rapporten är att vi har utvecklat metoder för hur svensk konsumtion påverkar miljön, inte bara i Sverige, utan även i resten av världen också, säger Martin Persson.

Läs även:  Därför är det livsviktigt att 1,5-graders målet nås