Stockholm riskerar en förlossningskris i början av året. Privata BB Sophia som erbjuder bättre lön har rekryterat ett stort antal barnmorskor från olika sjukhus. ”Det finns ingen planering för att möta personaltappet, säger Ia Jeppsson i Strategigruppen för Stockholms barnmorskor till DN.

Den nya kliniken BB Sophia betalar mer i lön. Ungefär hälften av BB Stockholms barnmorskor har lockats över till den nya kliniken. Men även på Danderyds sjukhus egna förlossningsklinik har barnmorskor slutat liksom undersköterskor från akuten med ambulansutbildning, skriver Dagens Nyheter.

– Vi har varnat för det här sen i våras och nu är det ett faktum. Det är huggsexa på barnmorskor, de andra förlossningsklinikerna i Stockholm dräneras på kompetent personal och kommer att behöva dra ner. Det finns ingen planering och inga pengar för att kunna möta personaltappet, säger Ia Jeppsson i Strategigruppen för Stockholms barnmorskor till DN.

DN skriver att Alliansen i landstinget har meddelat att förlossningsklinikerna inom kort ska få större möjligheter att konkurrera om barnmorskorna.

Men Helene Hellemark Knutsson (S) menar att problemet är att ansvarigt sjukvårdslandstingsråd Filippa Reinfeldt (M) inte har förberett sig och gjort någon konsekvensanalys av effekterna av nyetableringar av privata förlossningskliniker:
– Den borgerliga alliansen kommer på att det blir problem först när det händer, och tror att marknaden ska fixa det. Det är en oansvarig politik som gör att vi inte kan erbjuda en trygg och säker vård, säger hon till DN.

Helene Hellemark Knutsson berättar också i ett pressmeddelande att Socialdemokraterna avsatt 2 miljarder i sin nationella budget till att anställa fler inom vården, där nästan en halv miljard kommer gå till Stockholm.
– Om vi hade styrt landstinget hade vi omedelbart använt dem till att bemanna upp förlossningsvården istället för fler privatiseringar och lägre skatter som verkar vara Moderaternas enda idé för sjukvården, säger hon.