Ledare Trots att Alliansen är ansvariga för världens dyraste sjukhus, som resulterat i att cancerpatienter har dött i väntan på operation, svågerpolitik och miljonfakturor som saknar underlag, så firade de med tårta efter valet. 

Det var en riktig tårtfest i måndags. Alliansen i Stockholms läns landsting firade väljarstödet i valet med en tårta.

»Största block, med växande avstånd till vänsterkartellen. Sveriges kortaste vårdköer uppskattas. Mer kollektivtrafik populär. Vi är redo för en fjärde mandatperiod!« skrev det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius på twitter.

Jag stirrade på bilden av tårtfesten med en enda tanke: hur är det möjligt efter skandalerna kring Nya Karolinska? Skattepengar som slussats till konsulter. Svågerpolitik och miljonfakturor som saknar underlag. Cancerpatienter som dött i väntan på operation. Felbyggen, vatten rann åt fel håll i patienters badrum och notan för att fixa felen har varit skrattretande. Över hundratusen för att flytta en felaktig vattenkran.

Frontfigurerna för detta skandalfiasko har varit Moderaterna i Stockholms läns landsting. Ändå firar de nu att Alliansen är största block, även om de saknar egen majoritet.

Moderaterna har förvisso tappat nästan sex procent. Men det verkar som att de före detta moderata väljarna istället lagt sin röst på Kristdemokraterna eller Centerpartiet. Socialdemokraterna är största parti vilket är positivt, men även de tappar marginellt och landar på drygt 26 procent.

Väljarna har lämnat Moderaterna, men är inte beredd att lägga sin röst på något rödgrönt parti.

Hur är då detta möjligt?

För det första. Stockholms län är mer höger än genomsnittet av landet, vilket såklart även präglar landstingsvalet. Moderaterna tappade till drygt 22 procent i landstingsvalet, men är alltså fortfarande starkare än i riket generellt.

Förutom trenden på riksplanet kan det faktum att just Moderaterna frontat skandalen för Nya Karolinska vara anledningen till att de andra borgerliga partierna istället vunnit röster i landstinget. Väljarna har lämnat Moderaterna, men är inte beredd att lägga sin röst på något rödgrönt parti.

Dessutom är det många som fortfarande har röstat på just Moderaterna i årets val. Det går att jämföra med Region Jämtland Härjedalen, där väljarna i högre utsträckning röstar på Socialdemokraterna än genomsnittet.

Socialdemokraterna har varit med och styrt Region Jämtland Härjedalen sen urminnes tider. Ekonomin är dessutom usel. I augusti gick regionstyrelsens ordförande (S) ut och konstaterade att regionen enbart har lånade pengar kvar, kapitalet inom regionen är slut. Pengar de lånat för att investera tvingas nu gå till att betala löner.

Socialdemokraterna tappar där drygt sju procent i årets landstingsval men får ändå drygt 31 procent av rösterna. Trots dåliga resultat går det att tycka att ett styrande parti ändå är bäst rustat att tackla utmaningarna. Detta betyder inte att det är omöjligt med ett rödgrönt styre i Stockholms landsting, bara att det är en uppförsbacke.

För det andra. Skandaler eller ej – man ska inte överskatta intresset för landstingspolitik. Nog för att de flesta vill ha en bra vård, men vilka partier som bär ansvaret är för många oklart.

När Aktuellt i Politiken lät Novus göra en undersökning i början av sommaren svarade 45 procent att de inte visste vilka partier som bär ansvaret för Nya Karolinska. En hel del väljare kan nog ha trott att Socialdemokraterna faktiskt styrt landstinget. Särskilt när vård seglat upp som en viktig fråga på riksplanet och det har varit Socialdemokraterna som styrt stadshuset och haft statsministerposten.

Till sist. Socialdemokraterna lyckades inte bryta igenom detta brus ordentligt. Förvisso har det varit mycket reklam från Socialdemokraterna i landstinget, som bland annat bestått av ett upp och nedvänt hus med skylten ”Karolinska” och Socialdemokraternas logotyp.

Politiskt ointresserade kanske som bäst minns två saker: Karolinska och Socialdemokraterna hör ihop.

Andra budskap fokuserade kort och gott på »NKS« eller ibland »strumpskandalen«. Men om man som väljare saknar kontexten kring Nya Karolinska är risken stor att sådana budskap inte säger betraktaren någonting. Det förutsätts att väljaren har koll på skandalerna som har skett och vilka som ansvarar.

Moderaterna har skapat en praktskandal. Socialdemokraterna kan glädjas åt att de åtminstone blev största parti.
Men Alliansen firade med tårta i måndags.

Och samtidigt fortsätter rubrikerna kring Nya Karolinska.