Vänsterpartiets Lars Ohly tänker ta striden om den egna positionen. Under talet i Almedalen tecknade han en tydlig bild av orättvisornas Sverige. Men svävade desto mer på målet när det kom till de egna visionerna. Mycket tyder på att det är Lasses sista sommar med gänget.

Innehåll. Det var en partiledare väl medveten om både den egna och partiets försvagade position som klev upp på scenen i Almedalen. Lars Ohly konstaterade att Vänsterpartiet har problem och började därefter ge förklaringar till det politiska läget.

Inledningsvis riktades kritiken mot EU, som Ohly menar har visat sig från sin sämsta sida under krisen i Grekland. Ohly passade också på att tacka det svenska folket för att ha röstat nej till EMU.

Men sedan höll sig talet framför allt till den inrikespolitiska arenan. Det är ett förändrat Sverige vi ser: utförsäkringar, nedskärningar och 350 000 människor utan jobb. Orättvisorna har förstärkts av regeringen. Men Lars Ohly riktade också en känga mot Socialdemokraterna som han menar i slutändan alltid accepterar de skattesänkningar alliansen föreslår.

Dagens utspel om att Vänsterpartiet vill satsa en miljard kronor på en vårdplatsgaranti bäddades in i en kritik mot riskkapitalbolagen som tjänar storkovan på att ha gett sig in på den svenska vårdmarknaden.

Lars Ohly använder sig av signalord för att teckna en bild av Sverige där orättvisorna får landet att slitas isär. Vanligt folk får står för notan och riskkapitalisterna tar pengarna i fickan. När Ohly lämnade scenen hade han riktat rallarsvingar mot allt ifrån regeringen, Socialdemokraterna, privata vårdförsäkringar till rut-avdrag.

I självkritiken mot vänsterns svaghet radade Ohly upp tre huvudsakliga förklaringar. Efter krisen råder en osäkerhet som har gjort att folk litar på regeringen. Däremot litar man inte på att vänstern har en ansvarsfull politik. Vänsterpartiet har också varit dåligt på att prata visioner. Till sist menade Ohly att de förändringar som Sverige har gått igenom försvårar för dem som vill leva solidariskt.

Talet var både det hittills mest retoriskt och innehållsmässigt skickliga. Men fortfarande är det tunnsått med konkret politiskt innehåll.

Analys. Lars Ohly har landat i en problembild av varför Vänsterpartiet krisar. Men när han säger att Vänsterpartiet behöver visioner måste han också ge en förklaring till vad han vill se för framtid. Då duger det inte att rada upp existerande orättvisor. Samma problem möter Ohly när det kommer till trovärdigheten. Den konkreta politiken uteblir, trots att just de orättsvisor som Ohly radar upp borde öppna för detta.

Frihetsvågen som gått genom de nordafrikanska länderna och Mellanöstern var helt frånvarande i talet. I de inledande delarna om EU och EMU handlar det enbart om att varna svenskarna för det europeiska samarbetet. En fråga som Vänsterpartiet bör bära med sig är om partiet börjar blicka för mycket inåt.

Känsla. På presskonferensen förmiddagen innan talet sade Lars Ohly att han inte skulle vara så agitatorisk som han brukar kunna vara. När det väl kom till kritan visade det dock sig att Vänsterpartiets ledare valde att ta striden. Talet var en markering för den egna rörelsen att han tänker kämpa för att få behålla posten som partiledare.

Markeringarna han gjorde kändes främst riktade mot de egna leden. Varken socialdemokrater eller miljöpartister lär i kväll känna sig oroliga för att Vänsterpartiet kommer att utarma deras väljarbas. Men frågan är hur länge Lars Ohly står sig genom att skicka kängor åt alla håll.

Mer än något annat lämnade Vänsterpartiets ledare en känsla av att ha hållit ett försvarstal för hur han lett partiet de senaste åren. I dag var första dagen som Lars Ohly stod inför en faktisk utmanare. Då hade han också behövt leverera en vision.