Göran Greider. Bild: Bengt Oberger

En rad ledande s-politiker har anlitats som alibin för företag som behöver putsa på varumärket. På sikt kommer det gynna ett populistiskt missnöje. Det skriver Göran Greider i en svarsreplik till Jan O Karlsson.

Du har fel, Jan O Karlsson. Jag har det lätt, alltför lätt just nu och särskilt lätt är det att svara på ditt hetlevrade angrepp. Jag konstaterade i min artikel på Svt Debatt att Pär Nuder inte har gjort något formellt fel. Det min artikel handlade om var något helt annat: den långa raden av ledande s-politiker som anlitas som alibin för framförallt välfärdsföretag som behöver putsa upp sin fasad.

Har Carema hittat sin sosse än? Lundin Petroleum?

Min artikel handlade inte minst om att vi riskerar att få en enda homogen elit i det här landet och var så säker – det kommer att gynna allt slags populistiskt missnöje.

Jag märker dessutom att Jan O Karlsson i huvudsak har läst just borgerlig ledarpress när han karaktäriserar mitt sinnestillstånd efter Juholts avgång. Jag var inte särskilt förtjust i Juholts politiska förslag, vilket jag skrev ut hundra gånger i den s-press Karlsson knappast läser (inlägget på Svt Debatt var en ledare i en tidning som heter Dala-Demokraten och som inte ges ut i Stockholm).

Det jag kan se är att Stefan Löfven och Magdalena Andersson i stort sett för samma politik (men med nedskruvad retorik). Den är i hög grad präglad av en oerhörd rädsla för att på minsta sätt bryta den borgerliga agendan. I längden håller det inte.

Går det förresten så bra för Löfven? Jag är inte så säker på att det gör det och nu är smekmånaden över. Nu börjar en och annan lägga märke till sådant som att han i Ekots lördagsintervju häromdagen råkade tala om sin tid i ”näringslivet”. Menade han facket?

Jag hoppas emellertid att det går bra för Löfven. Jag föredrar nämligen Löfven tusen gånger om framför Fredrik Reinfeldt som statsminister. Men jag hör till dem som tror att det är nyttigare för en arbetarrörelse att den omges av illojala skribenter och intellektuella än sådana som Jan O Karlsson önskar sig. Hälsa vännen Nuder det!

 Göran Greider, chefredaktör Dala-Demokraten