Svenskt Näringsliv vilseleder om arbetslösheten. Det behövs fler trygga jobb på arbetsmarknaden – inte färre, skriver Daniel Söderberg Talebi från Handels.

Svenskt Näringsliv skriver på SVD Brännpunkt (13/11) att tankesmedjan Arena Idé för en ”blind jakt efter reglerad trygghet” när de, liksom svenska folket i stort, vill ha en tryggare arbetsmarknad.

Arena Idé vänder sig mot missbruket av visstidsanställningar. Att som Svenskt Näringsliv gör motarbeta förslag om jobbtrygghet, och dessutom ställa det mot ännu högre arbetslöshet, är vilseledande och oansvarigt.

Sverige har sedan 1990-talskrisen hög arbetslöshet, i synnerhet bland unga. Vi har också stora problem med otrygghet på arbetsmarknaden, i synnerhet bland unga. Otrygga anställningar har blivit mer regel än undantag för stora grupper. Anställningar som kännetecknas av en osäkerhet kring om anställningen kommer att förlängas, om chefen kommer erbjuda mer arbete. Varannan ung person på arbetsmarknaden har tidsbegränsad anställning, ofta på mycket korta kontrakt. Om otrygghet hade varit lösningen mot arbetslöshet hade vi inte sett dagens höga nivåer.

Det kommer fler och fler berättelser om att unga mår allt sämre. Många av oss känner stor stress och otrygghet. Berättelser om att vi har svårt att rota oss på jobbet, bygga en stabil tillvaro och på allvar ta steget ut i vuxenlivet. Att otryggheten leder till sämre arbetsmiljö.

Ungdomsstyrelsens senaste attityd- och värderingsstudie visar att allt fler unga betonar vikten av ekonomisk trygghet och fast anställning. Så här beskrev en vän till mig sin situation: ”Jag blir jättestressad av att inte veta. Jag fyller 27 i sommar och det känns som att jag står och stampar. Jag skulle vilja ha en trygg anställning, så jag visste vad jag hade för timmar.”

Osäkra anställningar skapar i längden otrygga människor. Givetvis ska tidsbegränsade anställningar vara tillåtet när det finns tydliga skäl för det. Men inte för att kringgå anställningsskyddet eller för att maximera vinsterna på anställdas bekostnad. EU-kommissionen har också kritiserat Sverige för att ha infört alltför slappa regler kring osäkra anställningar som lätt kan missbrukas. Vidare har TCO visat att många tidsbegränsat anställda förblir så under mycket lång tid.

Näringslivsdebattörer kritiserar ofta lagen om anställningsskydds turordningsregler. De hävdar att det är orsaken till att unga förlorar sina jobb. Det är inte en korrekt verklighetsbeskrivning. De allra flesta unga berörs inte ens av turordningsreglerna. De är otryggt anställda. Arbetsgivarna behöver bara sluta erbjuda jobb, sluta ringa eller sms:a.

Jobb skapas inte genom ökad otrygghet eller lägre löner. Det skapas genom en politik för full sysselsättning. Det är direkt negativt, även för arbetsgivarna, att acceptera en utbredd otrygghet i stället för att skapa attraktiva och trygga jobb som värdesätter kompetens och god service.

Svenskar vill, liksom Handels, ha tryggare arbetsmarknad. Det behövs fler åtgärder för att nå dit. Svenskt Näringslivs inställning är oansvarig.

Daniel Söderberg Talebi, ungdomsrepresentant i Handels förbundsstyrelse
Ledamot i Handels centrala ungdomskommitté