afrosvenskarnasriksforbund_D

Afrosvenskarnas Riksförbund: Avgå, Thomas Mattsson

Dela

Expressenkrönikören Ulf Nilsson har all rätt att skriva rasistiska texter, men han har ingen mänsklig rättighet att bli publicerad i Expressen. Ansvaret för detta faller på Thomas Mattson som chefredaktör och ansvarig utgivare.

Att kalla någon rasist handlar alltid om att göra en gränsdragning. För Afrosvenskarnas riksförbund är den gränsen med råge passerad när man som Ulf Nilsson den 7 oktober skriver i en av Sveriges stora kvällstidningar att kolonialismen var bra och att världen med säkerhet skulle ha varit mycket sämre om ”den vite mannen inte hade vågat sig ut med bössan till hands”.

Expressen har alltså en rasist som stående kolumnist sedan många år tillbaka och han har gång på gång tillåtits skriva rasistiska artiklar som ”Islam är en farlig religion” (10 juli, 2005) och ”Ingen risk att de militanta muslimerna lyckas i sin avsikt” (14 dec, 2010) där han bekymrar sig över de låga födelsetalen bland ”pursvenskar” och en enligt honom växande muslimsk befolkning.

Han har också hunnit med att extraknäcka för den rasistiska webbtidningen Dispatch International och vunnit hyllningar från högerextrema sajter som Politiskt inkorrekt. Nilsson har förstås rätt att vara rasist och skriva vilka rasistiska texter han vill men han har ingen mänsklig rättighet att bli publicerad i Expressen. Ansvaret för att detta sker faller på Thomas Mattson som chefredaktör och ansvarig utgivare.

Kolonialismen var ett kalkylerat folkmord på tiotals miljoner bruna och svarta människor för profit. Bara i Kongo-Kinshasa halverades befolkningen från 20 till 10 miljoner under de två första decennierna av belgiskt kolonialt styre. De bokstavligen arbetades ihjäl i kanske världens enskilt största folkmord, men Kongo var på intet sätt unikt.

Överallt i världen där det europeiska koloniala civilisationsuppdraget drog fram ‑ Amerika, Afrika, Asien ‑ innebar det folkmord, etnisk rensning, tortyr, och slaveri. Allt det som nazisterna dömdes för i Nürnberg gjorde kolonialmakterna på en större skala i sina kolonier. Att det inte fått samma plats i historien och samma respekt i vår samtid beror förstås på att förövarna vann de europeiska världskrigen och att deras offer inte var vita.

I dag är det ett brott som kan leda till fängelse i många länder att förhärliga eller förneka den europeiska förintelsen och i Sverige är det knappast något man skulle få publicerat i Expressen ens under Thomas Mattsson. Att skriva att kolonialismen var bra är helt klart att förhärliga folkmord, men det är också en form förintelseförnekelse eftersom det finns en antydan om att förintelsen som skedde i kolonierna inte var så farlig.

Thomas Mattson har låtit Expressen bli en arena där det dagtingas med svarta och bruna människors människovärde genom att ställa tiotals miljoner av våra liv mot någon vit europés idé om vad som utgör framsteg. När Aftonbladets Jan Helin lät publicera en artikel av Jimmie Åkesson (SD) där muslimer beskrevs som det största hotet mot Sverige sedan Andra världskriget fick han rätteligen hård kritik. Expressens publicering går långt utöver detta i sin rasism fast protesterna har hittills varit ganska begränsade i ett medielandskap där rasism tycks alltmer normaliserat.

Så varför publicerar Thomas Mattson en förintelseförnekande text? Är det för att svarta och bruna människors förintelse inte riktigt räknas i Sverige? Eller är det vetskapen om att Ulf Nilsson oförblommerade rasism genererar många klick på internet?

Sanningen är nog att båda dessa faktorer spelar in, men frågan ”varför” är egentligen av mindre betydelse. Det viktiga är i stället att de antirasistiska krafterna i samhället sätter ner fötterna och markerar var gränsen går. Självklart råder tryckfrihet, men det finns också ett ansvar för en tidning som gör anspråk på att vara ”oberoende liberal” att inte torgföra vilken rasism som helst och man kan inte ha det på båda sätten. Thomas Mattson måste avgå för att han normaliserar en rasism där svarta och bruna människors människovärde inte räknas. Om han inte avgår på egen hand måste Expressens ägare sparka honom för att inte hållas medansvariga.

Kitimbwa Sabuni, Afrosvenskarnas riksförbund
Zakaria Zouhir, Afrosvenskarna i Stockholm
Mohamed Yassin, Afrosvenskarna i Malmö

31 kommentarer

 1. LJ - 13 oktober, 2014

  Jag trodde inte att Afrosvenskarnas Riksförbund och Sverigedemokraterna hade några gemensamma åsikter. Men dom har uppenbarligen en och den är att det vore bra om Expressens chefredaktör Thomas Mattsson befriades från sitt uppdrag.

  • sofia - 13 oktober, 2014

   Jo, kanske är Expressen bara ”liberal” i dess sanna mening. Öppen för vad skit som helst! :)

 2. Nedja - 13 oktober, 2014

  Det är mycket rasism nu; Pippi, bakelser, konst… Jag kan rekommendera Afrosvenskarna att läsa om amerikanen Martin Johnssons resor till afrikanska länder där de svarta brände sönder kvinnorsknäveck med glödheta stenar. De svarta visade även ingen som helst sympati mot djur utan knäckte av ett av grisens ben och kastade sedan in den gnyende grisen i ett hörn.

  Det som är sorgligt är att ett samhälle med många olika etniciteter inte är speciellt harmoniskt. Vi kan se att när en svart man våldtar en skandinavisk kvinna så blir det inga rubriker hos Afrosvenskarnas förbund. Det blir knappt några rubriker i tidningarna förutom på mer fria nyhetstidningar på Internet. Varför är Afrosvenskarna så tysta när det kommer till Elin Krantz eller till dubbelmordet som hände ifjol där Doudou Ahoka mördade två svenskar bestialiskt? Då har man tydligen inget ansvar som svart man.

  Jag hoppas innerligt att många söker sig till sina afrikanska rötter och bygger upp de länder där man kommer ifrån.

 3. Bubba - 13 oktober, 2014

  Dessa muppar i afrosvenskarnas riksförbund… hur jävla lättkränkt får man vara? Kitimbwa kanske ska ta en till debatt mot Nima Dervish och bli verbalt sönderstampad igen. Allt är ju för fan rasism, förutom rasmotiverade brott som svarta utför.

  Ps.
  Negerboll
  Ds.

 4. Niklas - 13 oktober, 2014

  Varför ger man dessa gnällspikar ens utrymme? Dessa sitter konstant och klagar på svenskar och är i princip dubbel så rasistiska som dom påstår folk vara. Dessa människor från afrosvenskarnas rasistförbund ser ju ta mig fan rasism i allt i sverige. Deras historiebeskrivningar brukar också vara rejält tillgjorde och vinklade för att beskriva hur onda vita människor är och på grund av historiska brott är vi också lika onda idag enligt vissa bland dessa offerkoftor. Att Thomas Matsson skulle behöva avgå för att en skribent beskriver en sak lite klumpigt gör honom inte till rasist. Är så jävla trött på dessa människor för det enda dom säger är rasist mer än vinyl som fått sig en repa.

 5. Daniel - 13 oktober, 2014

  Slaveriet och slavhandeln är fortfarande utbrett i delar av världen.
  Tex i Mellanöstern där folk tillhörande en viss religion utövar heligt krig och tar slavar. Helt i linje med sin bok.

 6. offside - 13 oktober, 2014

  att skriva att en religion är farlig är knappast rasism. många på den här sidan har, precis som jag, sin ideologiska hemvist i marxismen, där religionen beskrivs som en drog (något som inte heller sällan beskrivs som något farligt).

  ulf nilson är en gammal stofil och jag håller inte med i 90 % av vad han skriver.

  MEN.

  inom vänstern har vi inte sällan en klassanalys som vi bedömer personer efter. den fattige och svultne som stjäl har vi lättare att fria än den som redan har och är mätt. försök att lägga det perspektivet även på de personer som sökte sig till andra kontinenter under 1500-1600-talet. ja – jag förnekar inte att detta var brutala busar och att de förde sig oförlåtligt åt ENLIGT DAGENS MORAL – men tänk på att de kom från länder som inte var dagens i-länder med välfärd utan från medeltida konflikter där man inte drog sig från att klubba ihjäl den granne som var protestant/katolik och att man brände häxor… nej, vi kan inte förlåta men vi kan förstå.

 7. Johan på Huset - 13 oktober, 2014

  Det är säkert korrekt att det inte var av godhet eller av empati som kolonisatörerna en gång slog sig ned på afrikansk mark, lika litet som stafettläkarna far på besök i svensk glesbygd i nutid.
  Anledningen torde vara och varit – girighet.

  Därför behöver vi jämföra och ha den underlägsne individens perspektiv.

  När den svenske missionären i enlighet med den kristna missionärskallelsen for till Afrika var det inte ifrågasatt. Senare insåg man att ”göra alla folk till lärjungar inkräktade på afrikanernas egna religioner och kultur. Den nationella kulturen borde inte förträngas.

  Men icke överallt, sa Nicke!
  I Sverige var det en välsignelse med mångkultur, en tillgång men inte i Afrika.

  Det där har jag funderat över.

 8. Fredrik Holmgren - 13 oktober, 2014

  Ulf Nilsson är en man med reaktionära åsikter. Uttalandet om ”den vite mannen med bössan” är graverande och skulle eventuellt kunna tolkas som rasism. Men att skriva att ”islam är en farlig religion” har inget med rasism att göra. I så fall är all religionskritik detsamma som rasism. Jag är religionskritisk och försvarare av Upplysningens ideal och det sekulära samhället. Det innebär att jag ser islam som något negativt i samhället. Precis som jag ser all annan form av religiös vidskepelse som något negativt.

 9. Fredrik O - 13 oktober, 2014

  Islam är ingen ras. Det kan således inte vara rasistiskt att kritisera islam.

 10. sofia - 13 oktober, 2014

  Det finns något mycket ledsamt i att icke-vita svenskar gör karriär av att kritisera majoritetsbefolkningen. Jag undrar om det inte vore mer produktivt att närma sig samhället från ett mer optimistiskt perspektiv, som de flesta absolut gör. När man studerat sig blind på teorier om rasism ser man till slut bara rasism. Vilket jobbigt liv det måste vara. Och i slutändan måste de också acceptera att de lever i ett samhälle som varit vitt mycket länge och som antagligen kommer att fortsätta vara det i en tid framåt. Jag känner många svarta som inte ser rasism överallt. De är lyckligare människor, tror jag, än den här trion. Hur orkar de leta efter stupida uttalanden. De gör det bara värre. Det finns rasister, det kommer alltid finnas rasister. Man kan inte upplysa bort människors känslor om andra människor.

 11. Geek - 13 oktober, 2014

  Hahaha. ”Afrosvenskarnas riksförbund” visar återigen att de inte behövs, när de gång på gång visar sitt fullständiga hat mot vita människor och vita länder. Varför bor ni i detta ”vita land” när ni hatar det så mycket?

 12. Misantropen - 13 oktober, 2014

  Mupparna från Afrosvenskarna gör det igen! Dessutom är det ingen mänsklig rättighet att få skriva i Dagens Arena. Men, visst ja det kanske är en ”muslimsk” mänsklig rättighet att få göra det. Det är ju skillnad, såklart.

 13. Don King - 13 oktober, 2014

  Det förekom som vi alla vet oerhörda övergrepp I Afrika under kolonialtiden, ett hemskt kapitel i mänsklighetens historia, det tror jag inte ens att herr Nilsson förnekar.
  MEN man skall inte glömma bort att mycket av barbariet stod afrikaner själva för, något som pågår än idag.

 14. Leif Lindau - 13 oktober, 2014

  Liberia , som varit ett fritt land för afrikaner och fritt från kolonialismens börda sedan 1821 är ett bra exempel på hur mycket kolonialismen betytt för att skapa fattigdom, sjukdom och nöd.

 15. Mjolner - 13 oktober, 2014

  Fra andre siden av kjølen ser det ut som skribentene er rasistene.
  Har de glemt at det var afrikanerne selv som solgte slavene?
  Hva med den arabiske slavehandelen som foregår fortsatt?

  Hvorfor vil dere svensker la dere overkjøre slik som dette?

  • Misantropen - 13 oktober, 2014

   Vi vill det inte, men media och politiker tycker det behövs.

   • sofia - 13 oktober, 2014

    det är något med den svenska självbilden som är skevt. men vinden har vänt nu. jag tycker mig se en lite bredare debatt i media efter valet. åtminstone får det viskas att ”kanske finns det också problem med mångkulturen” och med den politiskt korrekta ideologin som helt blockerat den riktiga debatten i många år.

  • Anne - 13 oktober, 2014

   Det är ju den här texten som snarare relativiserar Förintelsen och vad begreppet förintelseförnekelse innebär. Grogrunden för den nazistiska ideologin var för övrigt en reaktion mot upplysningsidealen och civilisationen..
   Alltså Arena, det finns säkert skribenter som kan skriva en seriös kritik av Ulf Nilssons text, dessa tre hör tydligen inte dit.

 16. Zokrates - 13 oktober, 2014

  Europa är mer rasistiskt än USA och det trots den vita utbrytarkoloniens systematiska militarisering och utrotning av ursprungsbefolkningen och att de nya förenta staterna byggde sin ekonomi på protektionism och slavarbete. Koloniala traditioner sitter så djupt i det europeiska eliternas selektiva medvetande att vi inte ens är medvetna om dem. En stor del används för att rättfärdiga vår egen rovdrift och den enorma vita maktbas den grundlade. så att Uffe är hjärntvättad är ingen högoddsare. Att många nutida konflikter i Afrika och (tredje världen) bygger på fiktiva godtyckligt geopolitiska gränsdragningar från europeiska kolonialmakter är knappast kontroversiellt inom seriös forskning. Att man attackerat med ekonomisk krigföring samt gjort interventioner med deindustrialisering (case: brittiska imperiets framfart i indien i allians med indisk maktelit. 60 miljoner dör av svält) under kolonialismens förkrigsera samt fortsatt med brutala ekonomiska strukturreformer i efterkrigstidens nykoloniala era är också vedertaget. Om detta är den historielösa Ulf pinsamt omedveten som den onyttiga idiot han är.

  #

  De koloniala militära och ekonomiska agreppen var del i samma (den vita mannens) angreppsstrategi(er).Vanligtvis inrättades kolonierna i allians med lokala makteliter och inhyrda (ofta lokala proxy/legoarmér etc.). De europeiska kolonialherrarna (av vilka lejonparten var privata intressen/företag etc) lärde sig snabbt att utnyttja urgamla politiska och etniska lokala konflikter samt att brutalt inrätta systematisk rovdrift på allt som var av värde, effekten blir uppkomsten av tredje världen och U-länder etc.

  #

  Efterkrigstidens nykolonialism och USAs linje i utrikespolitiken har följt det föregåendets imperiets gun boat diplomacy. Detta visar hur det koloniala arvet av strategin/politiken fortsatt, som varje kritiker av kolonialismen vet så finns detta blodiga arv kvar i imperialistiska globala maktstrukturer än idag. Om blåkavajen är stolt över detta så är han en halvblodspsykopat. Att detta spritt rasism/orientalism genom de europeiska samhällsskikten är också en effekt av den koloniala storskaliga rovdriften. De flesta nutida och även tidigare allvarliga konflikter i modern tid har en i avsevärd mening , kolonial grund i historien och följer koloniala/imperialistiska mönster.

  • Misantropen - 13 oktober, 2014

   Löjligt postkolonial intersektionell normkritisk retorik som är lätt att genomskåda. Fokusera på sakfrågor istället, Zacke.

  • /lasse - 13 oktober, 2014

   ”att de nya förenta staterna byggde sin ekonomi på protektionism och slavarbete.”
   .
   och droghandel – tobak.
   .
   iofs är protektionism det normala hos de som klättrat upp i förädlingskedjan, att det skulle vara pga frihandel är bara nyliberala propaganda fantasier.

 17. sofia - 13 oktober, 2014

  Zokrates,
  De flesta som studerar kolonialismens historia är också överens om att de barbariska konflikterna i dagens Afrika inte bör skyllas på kolonialismen. Åtminstone inte enbart. Det är både enfaldigt och o-historiskt.

 18. :) - 13 oktober, 2014

  ”Överallt i världen där det europeiska koloniala civilisationsuppdraget drog fram ‑ Amerika, Afrika, Asien ‑ innebar det folkmord, etnisk rensning, tortyr, och slaveri. ”

  Kanske det.
  Men lustigt nog har Asien sedan dess utvecklats enormt, Amerika har utvecklats enormt – men Afrika har det bara blivit tragisk eländespannkaka av.
  Ojsan! Vad tror ni det kan bero på?
  Är alla kulturer likvärdiga?

 19. Björn Norström - 13 oktober, 2014

  Thomas Mattsson är rasist om han inte avgår.

LO: Har SD-ledningen varit på bjudmiddag nu igen?

Debatt › SD tänker rösta för fortsatt lönedumpning på svensk arbetsmarknad. Direktörerna kan lita på att Åkesson alltid ställer upp när de kallar, skriver LO:s andre vice ordförande Berit Müllerström. 0Inga delningar

SKATTESMÄLLEN: 20 kronor – per år

Blogg › Regeringen höjer skatten med 1 krona och 66 öre i månaden för dem som har en månadslön på över 37 700 kronor. Så här drabbas du av den röda skattechocken – Dagens Arena har hela listan. 0Inga delningar

Så tycker facken om budgeten

Nyhet › Facken applåderar förbättringarna i a-kassan och satsningarna på arbetsmiljön. Men flera av fackförbunden efterlyser mer utbildningssatsningar. 0Inga delningar

»Skrämmande likheter mellan SD:s partiprogram och Mein Kampf«

Analys › I Tyskland resulterade en uppdelning av medborgarna i ett »vi« och »dem« i Förintelsen. Man kan därför tycka att ett demokratiskt parti i Sverige 2016 inte skulle vilja använda sig av exakt samma idéer i sitt partiprogram, skriver Mikael Nilsson, historiker, Uppsala universitet. 0Inga delningar

Olikheterna formar våra svenska värderingar

Ledare › Särdragen i svenskt samhällsliv är inte resultatet av gemensamma kulturella värderingar, utan av hård politisk oenighet. 0Inga delningar

Skolmiljoner brinner inne – 16 600 lärare går miste om lönelyft

Nyhet › 600 miljoner av det statliga lönelyftets tre miljarder kronor kommer inte att delas ut i år. Över 16 000 lärare går miste om en månatlig lönehöjning på 3 000 kronor. 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

PODD | FN:s migrationsmöte – vad ledare gör för en selfie med Obama

Blogg › Under två dagar kommer världens ledare samlas för två möten om migration och människor som flyr. Vad kommer de komma fram till och kan vi hoppas på en riktig förändring? 0Inga delningar

Hård kritik mot höjd pensionsålder

Nyhet › Flera fackförbund är kritiska mot att höja pensionsåldern. »Det kommer drabba kvinnor som inte orkar ett helt arbetsliv«, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet. 0Inga delningar

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Johanna Senneby

Bye bye Torbjörn Rosdahl (M)

Nya Karolinska-haveri, strumpskandal, förlossningskris, förödande färdtjänstupphandling, indragen kollektivtrafik, vårdkris och SD-fuffens... 0Inga delningar

Upphandlad sjukhusstädning riskerar liv

»Moderaternas politik ger 10 000 färre förlossningsplatser i Stockholm«


Nina Brevinge

Attendo pudlar efter annonshaveri

De är kristna, konservativa och föredrar att bo ihop, försäkrade Attendo när man sökte bostad på Blocket åt 60 filippinska sjuksköterskor... 0Inga delningar

Friskolejättarna har 20 procent fler elever per lärare

Moderata studenter sågar M:s skolförslag


Vesna Prekopic

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer

Att sätta in fler poliser för att förhindra bilbränder är nödvändigt. Men det viktigaste kommer alltid att vara arbetet för att skapa ett jämlikt samhälle. 0Inga delningar

Björklund på farlig populistisk väg

Fega inte ur – förbjud vinster i skolan helt


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • pengaropolitik
  Arena_banner_nyhetsbrev
  annons2
  annons