Vänsterpartiet kommer även i fortsättningen att ledas av en person.

Det blev som det så ofta blir på partikongresser – partistyrelsen vann. Vänsterpartiet kommer även i fortsättningen att ledas av en person. Frågan har varit uppe på tidigare kongresser, men minoriteten har aldrig varit så stor. De som ville bevara rådande ordning med en partiordförande, vann med röstsiffrorna 115 mot 108.

Hur ska man då tolka det här? En tolkning är att det finns en betydande splittring i Vänsterpartiet. En annan är att det finns en betydande splittring i Vänsterpartiet, i en fråga som inte har särskilt stor betydelse.

Efter omröstningen hävdade Kalle Larsson, å Vänsterpartiets partistyrelses vägnar, att frågan om delat ledarskap är en uppmärksammad fråga, men långt från den viktigaste frågan.

Enligt Larsson är det dock tydligt att ledarskapet i Vänsterpartiet, i debattens spår, måste ”breddas”.
– Fler personer behöver bli kända företrädare. Ett feministiskt parti kan inte i längden bara ledas av en man, säger Kalle Larsson.

Beslutet innebär att Jonas Sjöstedt är storfavorit inför morgondagens val av partiordförande.

[Uppdatering]: Ulla Andersson har meddelat att hon drar tillbaka sin kandidatur och ställer sig bakom valberedningens förslag. Därmed ställer hon sig bakom Jonas Sjöstedt.