Bild: socialdemokrater/Flickr och Vänsterpartiet

S vill satsa 900 miljoner på sommarjobb till ungdomar och bilda ett innovationspolitiskt råd. V vill beskatta storbanker för att finansiera utbildning för unga och satsa 200 miljoner mot kvinnovåld.

I morgon släpper Socialdemokraterna och Vänsterpartiet sina vårbudgetmotioner. Men redan i dag, under 1 maj, har flera av förslagen redan presenterats.

I sitt tal i Sundbyberg i morse lovade Carin Jämtin extra pengar till kommuner och privata företag som ger ungdomar sommarjobb. Förslaget beräknas kosta 900 miljoner kronor och skapa 41 000 sommarjobb bara i Stockholm.

I förra veckan presenterade Miljöpartiet en liknande storsatsning på sommarjobb för unga. Miljöpartiet gick dock ännu längre genom att lova ett sommarjobb till alla unga som vill ha det.

en presskonferens i Göteborg, inför Stefan Löfvens tal, presenterades ännu ett förslag ur budgetmotionen. Om Socialdemokraterna vinner valet lovar Löfven att tillsätta ett innovationspolitiskt råd som ska ledas av statsministern. Rådet ska samla representanter från bland annat arbetsgivarna, facken och akademin. Syftet är att stödja innovationskedjan och skapa nya arbetstillfällen.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt presenterade i sitt tal i Södertälje under förmiddagen flera förslag ur Vänsterpartiets budgetmotion. Partiet vill bland annat beskatta de fyra storbankerna och på så sätt dra in ytterligare 3,9 miljarder kronor till statskassan. De extra pengarna vill de satsa på utbildning och jobb åt unga arbetslösa.

Jonas Sjöstedt lovade också att avsätta 200 miljoner kronor till skydd av kvinnor som utsätts för våld.