Bild: Amy Helene Johansson/Swedwatch

Oro, minnesförlust och sexuella trakasserier är vardag för många kvinnliga textilarbetare i Bangladesh, enligt en rapport från Swedwatch. I fabrikerna tillverkas kläder åt bland annat H&M, Gina Tricot och MQ.

240 kronor i månaden. Det är den lön många kvinnliga textilarbetare i Bangladesh tjänar, och som är lagstadgad minimilön. En lön som långt ifrån räcker till att täcka grundläggande behov. Det framkommer i en rapport från Swedwatch som släpps i morgon, fredag.
– Svenska företag borde ställa hårdare krav för att förbättra villkoren, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch.

Swedwatch rapporterar om flera allvarliga brott mot mänskliga rättigheter som de kvinnliga textilarbetarna utsätts för. Det handlar bland annat om rätten att organisera sig, rätt till utbildning, rätt till en rimlig levnadsstandard och rätt för barn att inte behöva leva separerade från sina föräldrar. För kvinnorna i fabrikerna handlar det också om betydligt mer vardagsnära saker. Som oro, energibrist, minnesförluster och sexuella trakasserier.

Många svenska företag verksamma i landet
Bangladesh är ett land där några av de största svenska klädföretagen har fabriker. Bland annat H&M, Gina Tricot, Lindex, KappAhl och MQ har produktion i landet. Men företagen har en dålig uppfattning om kvinnornas levnadsvillkor utanför arbetsplatsen, enligt Swedwatch.

– De svenska företagen är skyldiga att undersöka om deras verksamhet kan påverka textilarbetarnas mänskliga rättigheter negativt. Om det är så bör de redovisa det och göra något åt det, säger Viveka Risberg, kanslichef på Swedwatch.

– Det är inte bara så att de här kvinnorna lever i fattigdom i en isolerad värld. Utan hela deras situation är skapad genom att de arbetar på företagen och är tvungna att jobba så pass mycket, för så pass låg lön, att hela deras livssituation påverkas negativt, fortsätter Viveka Risberg.

”Svenska företag skulle kunna ställa skarpare krav”
Efter utspridda protester bland textilarbetare 2010 höjde den bangladeshiska regeringen minimilönen till 3 000 taka i månaden, motsvarande 240 kronor i månaden. Enligt nationella fackförbund och frivilligorganisationer är det långt ifrån en tillräcklig lön att leva på. Samma år skickade även tolv internationella företag ett brev till den bangladeshiska regeringen med en gemensam upp maning om regelbundna lönerevideringar. Något svar fick dock inte företagen.

– Företagen skulle kunna ställa mycket hårdare krav, sätta ned foten, föra en dialog och kräva en systematisk lönerevidering. De här företagen har en väldigt stark påverkansmakt, det de säger lyssnar den bangladeshiska regeringen på, säger Viveka Risberg.

Samtidigt utgör de kvinnliga textilarbetarna en viktig grundstomme för den bangladeshiska ekonomin. 2011 stod textilindustrin för 121 miljarder kronor i intäkter till den bangladeshiska statskassan.

Fakta: Swedwatch. Organisationen granskar svenska företag i låglöneländer. Målet att bidra till en hållbar global utveckling.