Foto: Moderaterna
Foto: Moderaterna

Vem är Anna Kinberg Batra och vad vill hon? Som ny partiordförande för Moderaterna på lördag, måste hon börja höja sin egen röst. 

Lördagen den 10 januari håller Moderaterna en extra partistämma på Friends Arena i Stockholm. Det är dags att formellt göra Anna Kinberg Batra till ny partiordförande.

Fredrik Reinfeldt, som formellt avgår som partiledare på lördag, fick i måndags i SVT:s program Gomorron Sverige frågan om han hade några råd att ge sin efterträdare.

– Jag tror det är väldigt viktigt att hon får växa in i sin egen roll. Hon har redan formerat ett team som hon ska göra det med, sa den tidigare statsministern. – Jag tror det är väldigt viktigt att hon får växa i sin egen roll. Hon har redan formerat ett team som hon ska göra det med, sa den tidigare statsministern.

Teamet består av Ulf Kristersson, som har utsetts till ny ekonomisk-politisk talesperson, Elisabeth Svantesson, tidigare arbetsmarknadsminister, som tar Kristerssons gamla plats i arbetsmarknadsutskottet och Tomas Tobé som väljs till ny partisekreterare på lördag.

Med detta team ska Anna Kinberg Batra hitta ett sätt att förena liberala och konservativa värderingar. Frågan är hur hon ska göra det. Hon har redan kritiserats av de egna för att i praktiken försvagat moderaternas och alliansens maktposition i och med decemberöverenskommelsen. En kritik som hon bemött på ett lugnt, sakligt och konsekvent sätt. Lugnet, som hon har gemensamt med sin företrädare, kommer hon behöva som partiledare för ett parti där det blir allt tydligare att det finns en liberal och en konservativ sida som kräver plats. Det visar inte minst valresultatet från i höstas, där var tredje tappad väljare gick till SD.

I Moderaternas egen eftervalsanalys sägs att partiets svaga områden var välfärdsfrågan som Socialdemokraterna tagit tillbaka och integrationsdebatten som skedde på SD:s planhalva. Dessutom led partiet av organisatoriska brister och betraktades som mindre framtidsinriktat och mindre frimodigt än tidigare. Det konstateras även att ansvar och kontroll kom att gå före idéer.

Än så länge är det just idéer och en riktning som saknas hos Anna Kinberg Batra. Det var tydligt i intervjun som gjordes med henne i SVT Agenda i december, där inte mycket konkret blev sagt om vilken riktning Moderaterna ska ta med henne. Kanhända handlade den intetsägande intervjun om en ödmjukhet inför att formellt inte vara vald partiledare än. Kanske handlade den om att hon faktiskt inte vet vad hon vill än. Men det är vad som krävs nu. En riktning.

Det kommer inte räcka att hon fortsätter mantra om Moderaternas regeringsduglighet. Partiet är i opposition ett tag till. Arbetslinjen är ett ärvt begrepp och en gammal politik som Anna Kinberg Batra måste förnya eller byta ut till något eget att strida för.

Fredrik Reinfeldts förda migrationspolitik kommer att stå fast, men integrationspolitiken måste bli bättre, har Anna Kinberg Batra sagt. En av de stora utmaningarna för Moderaterna är att ta tillbaka de väljare som redan gått till SD och hindra de M-väljare som kan lockas dit i framtiden. Det gör Anna Kinberg Batra inte genom att stänga det moderata hjärta som Fredrik Reinfeldt ville öppna. Utan genom att visa hur ett modernt moderat parti både kan vara visionärt och genom politiska idéer som väljarna har tilltro till.