16 000 utförsäkrade spårlöst försvunna

Dela

86 000 personer har utförsäkrats. Hur 16 000 av dem försörjer sig vet inte svenska myndigheter. ”Ett politiskt misslyckande” menar Tomas Eneroth (S).

86 000 personer hade i april blivit utförsäkrade och vid samma tidpunkt hade 9 000 personer utförsäkrats för andra gången, som Dagens Arena tidigare i veckan har rapporterat. För majoriteten av de utförsäkrade väntar tre månader i Arbetsförmedlingens insats arbetslivsintroduktion. Därefter bedöms huruvida personen ska gå till exempelvis jobb, studier, subventionerat arbete eller tillbaka till sjukförsäkringen.

Mellan 2010 och 2013 har sammanlagt 15 964 personer lämnat arbetslivsintroduktion för annan försörjning än via Arbetsförmedlingen. Det betyder i princip att det finns mer än 16 000 personer som anses för sjuka för att ta del av Arbetsförmedlingens insatser. Hur dessa personer försörjer sig är dock oklart.

De flesta i gruppen antas gå tillbaka till Försäkringskassans sjukpenning eller sjuk- och aktivitetsersättning, enligt Torbjörn Wass på Arbetsförmedlingen. På detta finns dock inga exakta siffror. Försäkringskassan har en del statistik, men utifrån den går inte att dra några slutsatser om var dessa personer tar vägen. Inte heller Gunnar Axén (M), ordförande för Socialförsäkringsutredningen, vet något om dessa personer.

– Det finns inga siffror på det och det är väldigt synd. De kan ha fått jobb, börjat studera, gått i pension eller vara föräldralediga, säger Axén.

En annan möjlighet är att de har fått försörjningsstöd eller lever på vänner och familj. Försäkringskassans siffror för den grupp som utförsäkrades det första halvåret 2010 visade att 25 procent helt hade försvunnit ur systemet 20 månader efter att de utförsäkrats. Kjell Rautio, välfärdsutredare på LO, tror att allt fler får sin försörjning via familj och vänner.

– Kommunerna har sannolikt börjat tillämpa reglerna om försörjningsstöd hårdare. Många blir av med sitt bistånd och hamnar på gatan, får söka stöd hos kyrkan eller hos vänner och familj, säger han.

Tomas Eneroth (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet, kritiserar regeringen för att den inte gett myndigheterna i uppdrag att ta reda på hur dessa personer försörjer sig.

– Detta kan göra mig ärligt förbannad. Sist vi gjorde en skattning, för några år sedan, var det runt 10 000 personer som fanns i det som Reinfeldt kallar ”andra kompletterande inkomstkällor”. Det betyder att de varken arbetar, får försörjning via Försäkringskassan eller Arbetsförmedlingen eller får försörjningsstöd, utan lever på vänner och familj eller lånade pengar, säger Eneroth.

Sjukförsäkringssystemet har ställt dessa personer på bar backe och gör människor fattiga för att de råkat bli sjuka. Detta är personer som alliansen vägrar se, menar Eneroth.

– Dels för att det är ett politiskt misslyckande, men ibland undrar jag om de ens bryr sig. Det räcker med att läsa ”Det sovande folket” så förstår man vilken människosyn en del har. De här människorna får inte redskapen för att komma tillbaka, de får fattigdom, säger han.

Andelen personer som bedömdes vara för sjuka för att fortsätta i Arbetsförmedlingens insatser har mer än dubblerats mellan 2010 och 2013. År 2010 var 78,6 procent kvar i Arbetsförmedlingens insatser och 3,9 procent i arbete utan stöd. Resterande 17,5 procent var inte anmälda vid Arbetsförmedlingen eller i arbete.

Tre år senare hade siffrorna förändrats. Runt 60 procent var kvar hos Arbetsförmedlingen eller i arbete och runt 40 procent gick till annan försörjning än via Arbetsförmedlingen.

18 kommentarer

 1. Mille - 22 augusti, 2014

  Dom kanske har åkt hem och börjat jobba.

  • Dangerous Beans - 22 augusti, 2014

   De jag känner lever på sina äkta män. Familjens styrka – individens fängelse. Rösta på alliansen!

   • Laila ekhayerne tuveborn af llintenspjelke - 22 augusti, 2014

    Alliansen – ett stort Bill och bull shit!

  • Anna-Lena Norberg - 23 augusti, 2014

   16000 utförsäkrade. ..ptjaa…om vi sneglar lite på USA där man till sin stora fasa märkt att även vita börjat sälja knark efter dippen i ekonomin så kaanske, kanske man tar till kriminella sätt att få mat och tak över huvudet även i lilla Sverige?!

 2. Dangerous Beans - 22 augusti, 2014

  På vilket sätt är en förtidspension MINDRE än inga pengar alls?

 3. Christine Holmberg - 22 augusti, 2014

  Läser bland kommentarerna o reagerar.
  Jag vågar påsta att åtminstone väldigt många av dem som fått sjukpension och nu sjukersättning hellre skulle jobba om det gick. Att tro något annat är att blunda och misstänkliggöra folk. Jag är tämligen säker på att vem som av alla drabbade gärna skulle byta bort sina krämpor o problem mot en frisk kropp och/eller knopp!
  Och man kan avbryta och börja jobba – OM hälsan tillåter det.

  Det är inte så att enbart cancersjuka far illa i systemet, varför hänger man alltid upp sig på just cancersjuka? Det finns så oerhört många fler, tex de med smärtproblematik eller psykisk ohälsa tex ”utbrändhet”. Många har lidit oerhört de senaste 8 åren. Att inte tro på det är att blunda för verkligheten o ytterligare kränka de utsatta.

  Åkt hem o börjat jobba? Ska det syfta till att det var utlänningar som var sjuka?
  Om det nu är en nyhet kan jag meddela att det är väldigt många som inte bott i något annat land än sverige som drabbats oerhört hårt. Om det överhuvudtaget finns siffror på hur många utrikesfödda som drabbats respektive inrikes, ja det vet jag inte.
  Och varför man överhuvudtaget tänker tanken att det skulle vara fuskare vet jag inte för det är väl överbevisat sen länge att antalet fuskare var försvinnande litet men alliansen lyckades hamra in lögnen i huvudet på folk som inte bryr sig om att ta reda på sanningen.

 4. Kent Karlsson - 22 augusti, 2014

  Den friske har tusen önskningar, den sjuke bara en!

 5. Bjarne - 22 augusti, 2014

  För det första var det ingen förtidspensionering läs på innan du uttalar dig DÅ precis som NU kallar FK långtidsjukskrivning för PENSION den är TIDSBESTÄMD OCH OMPRÖVAS med jämna mellanrum DÅ vart tredje år numera vet jag inte då det blivit hårdare.
  Har då dem som är långtidssjukskrivna blivit FRISKARE?
  Många har enligt specialistläkare inte blivit det ken en läkare på FK som du aldrig träffat ycker du är fullt arbetsför trots att du är blind sitter i rullstol har dialys problem mm.
  Obs denna hetsjakt BÖRJADE flera ÅR innan M fick makten men M red på missnöjesvågen hos folket.
  Att över 90 % var sjuka på riktigt glömde dom direkt och att 10 % kanske fuskade men vad mer underligt är. är att det fuskas fan så mycket mer med andra saker och någon hetsjakt där finns inte Rut rot äldreomsorg mm.
  Kanske dags att läsa på liten man uttalar sig .

  • Christine Holmberg - 23 augusti, 2014

   0,04% är den siffran som gäller ang fuskare.
   Inte 10%!!!
   Förstå vilken försvinnande liten del som verkligen var fuskare!
   http://www.da.se/home/da/home.nsf/unid/26578784053D6464C12577CE004C9F66?OpenDocument

  • Rättvisetörstande Realist - 24 augusti, 2014

   Dag, du har verkligen svalt alliansens falska propaganda med hull och hår. Att du framhärdar i att nämna siffror som ”10% som fuskar” (när det visade sig vara 0.04%…), och att ”S förtidspensionerade 140 om dagen” (när siffran var knappt hälften OCH ÄR LIKA HÖG IDAG…!!!), och ”1 miljon svenskar lever på bidrag” i en hemgjord statistik där M hade räknat ALLA som uppbar någon som helst ersättning från socialförsäkringen som ”sjukpensionärer”… pensionärer, vabbare, aktivitetsersättning, vård av anhörig i hemmet, etc. ALLA…!!! Vidare att svenskarna skulle vara ”Europas friskaste fast mest sjukpensionerade folk” när ingen sådan motsvarande statstik finns i övriga EU-länder… följaktligen kan inte M eller någon annan heller veta att (eller OM…?) detta är sant. Men det spelade ingen roll… för högermedia med ledarskribenter som t.ex. Hanne Kjöller och Peter Wolodarski som ”nyttiga idioter” var bara ALLTFÖR villiga att sprida ”budskapet”. TROTS att de här påståendena har bevisats falska avslöjar du att du antingen är pinsamt dåligt insatt ELLER att du egentligen inte bryr dig.
   Dock har du rätt i EN SAK… och det är att S inte kommer att göra mycket för att förändra de här villkoren, om ens något alls. För det skulle innebära att de tvingades söka finansiering via skattsedeln till detta, och till det är de alltför rädda att minsta väljarna i den nyrika medelklassen… där en majoritet in bryr sig ett piss om att tusentals människor nu far illa och står HELT utan försörjning. INTE p.g.a. något fel eller misstag, utan för att politikerna har utformat trygghetssystemet så att detta SKA ske.
   Vi har en statsminister som har skrivit ”Det sovande folket” (om du inte har läst den, så GÖR DET…!), och dessutom HELT OSTRAFFAT uttalar sig offentligt om den här gruppen och säger att de har ”valt att inte arbeta”. BEHÖVER man säga mer…?!

 6. Kurt Lillieholm - 23 augusti, 2014

  Dag, Alliansen anger att 140 ”förtidspensionerades”/ dag. Senast för några dagar sedan uppgav Hägglund den i partiledarutfrågningen.Siffran har granskats och är fel Bl.a. räknades tidiga pensionärer med tror jag. Väldigt många äldre runt 60 förtidspensionerades när dom förlorade jobbet. Det faktiska var ett 50 tal. Oviljan hos arbetsgivarna att anställa äldre än +55 kvarstår. Idiotiskt! Ingen WAB och hög arbetsmoral hos den gruppen!
  Rekommenderar också att du läser http://www.svt.se/nyheter/sverige/allt-fler-unga-i-fortidspension.
  Alliansen är lika goda kålsupare!
  ”FAS 3″ fyller samma funktion för arbetslösa över 60 med idiotiska arbetsuppgifter.

  • Christine Holmberg - 23 augusti, 2014

   ” siffran 140 inte stämmer. Siffran är uträknad för åren 1998-2006, men sanningen är att mellan dessa år förtidspensionerades 51 personer om dagen, d.v.s. nybeviljade hela förtidspensioner/permanenta sjukersättningar (Källa: Försäkringskassan).”

   Jag verkar inte kunna ha länkar med i kommentaren, men det är hämtat från solrosuppropets sida och där finns källhänvisning. Inlägget där har rubriken: ”Hur var det nu med att gömma och glömma?”

Genom att posta din kommentar accepterar du våra regler för kommentarer.

SKATTESMÄLLEN: 20 kronor – per år

Blogg › Regeringen höjer skatten med 1 krona och 66 öre i månaden för dem som har en månadslön på över 37 700 kronor. Så här drabbas du av den röda skattechocken – Dagens Arena har hela listan. 0Inga delningar

Socialliberalism förpliktigar, Birgitta Ohlsson

Ledare › Det stormar i Liberalerna. Under den gångna veckan har den gamla konflikten mellan de så kallade socialliberalerna och kravliberalerna i partiet blossat upp inför öppen ridå. 0Inga delningar

Så tycker facken om budgeten

Nyhet › Facken applåderar förbättringarna i a-kassan och satsningarna på arbetsmiljön. Men flera av fackförbunden efterlyser mer utbildningssatsningar. 0Inga delningar

Hörde någon ordet fördelningspolitik?

Ledare › Om regeringen på allvar vill bekämpa ojämlikheten i samhället kan den inte bortse från skatterna. 0Inga delningar

Skolmiljoner brinner inne – 16 600 lärare går miste om lönelyft

Nyhet › 600 miljoner av det statliga lönelyftets tre miljarder kronor kommer inte att delas ut i år. Över 16 000 lärare går miste om en månatlig lönehöjning på 3 000 kronor. 0Inga delningar

22 av 22 remissinstanser sågar regeringens nya migrationspolitik

Nyhet › Alla 22 instanser som hittills lämnat in remissvar på regeringens nya migrationspolitiska förslag sågar det vid fotknölarna. 5275facebook: 5275

PODD | FN:s migrationsmöte – vad ledare gör för en selfie med Obama

Blogg › Under två dagar kommer världens ledare samlas för två möten om migration och människor som flyr. Vad kommer de komma fram till och kan vi hoppas på en riktig förändring? 0Inga delningar

Mattias Goldmann: Så historisk är regeringens miljöbudget

Debatt › Bakom de stolta orden finns delar att vara stolt över, men också delar där regeringen slöat, duttar eller lurar sig själv – här är budgetens tio inriktningar, skriver Fores vd. 0Inga delningar

»Får vi inga pengar från kunden får du ingen lön«

Nyhet › Egenanställningsföretagen marknadsför sin verksamhet som »enkel och trygg«. Men enligt facket råder stor osäkerhet kring de anställdas villkor och i värsta fall blir man helt utan lön. 21facebook: 21

Så har rasistsajterna rasat i sociala medier

Nyhet › Spridningen av material från hatsajter har minskat med nära 75 procent det senaste halvåret. 518facebook: 518

Läkare: Förlossningsskador skandalöst dåligt undersökt

Nyhet › Bristningar drabbar upp till 60 procent av alla föderskor. Enligt Socialstyrelsen ger skadorna sällan problem. Nu stöter myndigheten på motstånd – forskare pekar på omfattande kunskapsluckor. 566facebook: 566

Sverige sämst i klassen – här ökar klyftorna som mest

Nyhet › Skillnaden mellan fattiga och rika ökar mer i Sverige än i något annat OECD-land, visar ny rapport från LO. 1591facebook: 1591

Så driver assistansbolagen upp vinsterna

Nyhet › Med hjälp av jurister kan privata bolag driva upp antalet assistanstimmar – och därmed vinsterna. »Lagen sätter få gränser för vad man kan få« säger Cecilia Eek, Försäkringskassan. 68facebook: 68

MP-kongress 2016

Mårten Roslund

MP fortsatt splittrat i bostadspolitiken

Nyhet › »Migrationslagarna ska bli så kortvariga som möjligt. Då blir det väldigt motsägelsefullt att gå fram med hårdare regler för bostadsbyggande«, säger Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund.  2facebook: 2

Anders Wallner

Wallner gav känga till Eriksson

Nyhet › Den avgående partisekreteraren Anders Wallner hyllade Miljöpartiets öppenhet under sitt tal på kongressen – och gav en känga till tidigare språkröret Peter Eriksson. 4facebook: 4

mp kongress

Bra stämning på MP-kongress

Nyhet › Trots kris och avgående språkrör är stämningen god på Miljöpartiets kongress. Det tycker de ombud som Dagens Arena har pratat med. 47facebook: 47

»Krisen får inte definiera oss«
»Finns inget stöd för flyktingamnesti«
 

Dagens Arena i Strasbourg

shekarabi ulvskog

Ulvskog: Gör Shekarabi (S) till bostads- och samhällsbyggarminister

Nyhet › S-toppen Marita Ulvskog vill se en uppdaterad bostadsministerpost. Civilminister Ardalan Shekarabi är en kandidat. Dessutom ser hon utrymme för omgörning i utbildningsdepartementet. 40facebook: 40

Wikstrom eu liberlarerna

Hon ska ena Ungern och Sverige i flyktingfrågan

Intervju › Sist EU försökte få till stånd en gemensam flyktingpolitik tog det 13 år. Resultatet blev den i dag så kritiserade Dublinförordningen. Nu är åter det dags. Europaparlamentet har lagt makten i Cecilia Wikströms (L) händer. 55facebook: 55

marita jens

»Nya Dublinreglerna enbart kosmetika«

Nyhet › Den socialdemokratiska gruppen i Europaparlamentet sågar EU-kommissionens förslag om nya asylregler – men ser potential i straffavgiften för de länder som vägrar ta emot flyktingar. 6facebook: 6

 

Arbetsmiljö

Foto: Mikael Gustavsen. Arbetsmiljöverket

Pausa lönefrågan, ta tag i lärarnas arbetsmiljö

Blogg › Arbetsmiljöverket bör hota skolor med vite när arbetsgivarna inte tar sitt arbetsmiljöansvar. 0Inga delningar

citatfacebook

Socialsekreterare hängs ut som pedofiler och barnkidnappare på nätet

Nyhet › Socialsekreterare hängs ut med namn och bild på Facebook och beskrivs som barnkidnappare, alkoholister och häxor. »Hur ska man våga arbeta i det här yrket om man blir uthängd som privatperson?«, säger Lena Säljö, socialtjänstchef.  317facebook: 317

Bild: Kartläggning socialsekreterare 2016, Akademikerförbundet SSR/Novus.

Hoten mot socialsekreterare ökar – men få hot anmäls

Nyhet › Var fjärde socialsekreterare har blivit utsatt för hot och våld i arbetet. Men endast en bråkdel anmäls. »Man tvingas lägga det som inträffat bakom sig«, säger Eva Karsten, Arbetsmiljöverket. 27facebook: 27

Vård och omsorg värst i klassen
»Skyddsombuden har tappat tilltron till Arbetsmiljöverket«
 

Tema: Stafettläkare

Foto: Flickr/ HCC Public Information Office

Trots varning om usla villkor – fler landsting anlitar Orange

Nyhet › »Om vi skulle hyra in en snickare skulle man ju inte ställt frågan om hur avtalet med deras arbetsgivare ser ut«, säger Fredrik Larsson (M), ordförande i landstingsstyrelsen i Värmland. 53facebook: 53

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Vårdförbundet varnar: Undermåliga villkor för utländska hyrsjuksköterskor

Nyhet › Norge ratar bemanningsföretaget Orange. I Sverige kringgår företaget landstingens krav på kollektivavtalsenliga villkor – utländska hyrsjuksköterskor vittnar om lägre löner. 79facebook: 79

Bild: Flickr/ COD Newsroom

Hyrläkare vanligare i utsatta områden – vårdkvaliteten äventyras

Nyhet › Flera vårdcentraler i Stockholms län bemannas av hyrläkare i så hög utsträckning att vårdkvaliteten försämras. Samtliga ligger i utsatta områden med höga ohälsotal. 45facebook: 45

Civilministern: Landstingen bör ställa krav på bemanningsföretagen
Stafettläkarna även ett problem i storstadsregionerna
 

Balkanrutten

Bild: Flcikr/International Federation of Red Cross and Red Crescent Society

EU skickar nödhjälp till Grekland

Nyhet › EU-kommissionen föreslår att 700 miljoner euro ska ges till nödhjälp i Grekland, på Balkan och EU-länder utmed Balkanrutten.  12facebook: 12

Matkö i Idomeni, Grekland. Bild: Johanna Senneby

Tusk: Sätt flyktingar i förvar i 18 månader

Nyhet › I en intervju med the Guardian avfärdar Europeiska rådets ordförande Donald Tusk den officiella statistiken över flyktingars ursprung och beskriver Merkels politik som farlig. 10facebook: 10

malin och anna eu

”Plötsligt är det som att det inte finns några flyktingar”

Nyhet › I skuggan av kriget mot terrorismen bryter länderna utmed Balkanrutten mot asylrätten. Europaparlamentarikerna Anna Hedh (S) och Malin Björk (V) är mycket kritiska. 170facebook: 170

Strandade flyktingar syr igen sina munnar i protest
Balkan sorterar flyktingar – hundratals lämnade i ingenmansland
 

Redaktionen


Nina Brevinge

Historiska skillnader mellan kvinnors och mäns sjukdagar

Gapet mellan könen blir allt större när det gäller sjukskrivningar. Kvinnor har nu nästan dubbelt så många sjukdagar som män. 0Inga delningar

V kritiserar skärpta regler för tvångsavvisningar

Dramatisk ökning av privata välfärdsbolag


Vesna Prekopic

Polisen behövs, men jämlikhet behövs mer

Att sätta in fler poliser för att förhindra bilbränder är nödvändigt. Men det viktigaste kommer alltid att vara arbetet för att skapa ett jämlikt samhälle. 0Inga delningar

Björklund på farlig populistisk väg

Fega inte ur – förbjud vinster i skolan helt


Johanna Senneby

Intern S-strid om migrationspolitiken trappas upp

De socialdemokratiska kommunpolitikerna vill slopa den tillfälliga flyktinglagen. Men från partiledningen hörs inga sådana tongångar... 0Inga delningar

Sura moderater startar egen nyhetssajt

Skolmiljoner brinner inne – 16 600 lärare går miste om lönelyft


hannafinmo

Säger verkligen facken ja till höjd pensionsålder?

»Parterna säger ja till höjd pensionsålder« var rubriken på en nyhet som snabbt kablades ut i måndags... 0Inga delningar

Hörde någon ordet fördelningspolitik?

MP behöver gå en kurs hos V


Anna de Lima Fagerlind

Läkare kräver etisk analys av åldersbestämmande

Trots varningar och otillräckligt forskningsunderlag – Rättsmedicinalverket ska snart börja åldersbestämma ensamkommande... 17facebook: 17

Ramberg rasar mot skattetopparna: »Vänskapskorruption«

»Liberalernas förslag vore döden för taxi«


Kitty Ehn

Vad innebär det att vara värd för Nato?

Den 25 maj kommer riksdagen att rösta om värdlandsavtalet med militäralliansen Nato. Både kritiker och förespråkare menar att Sveriges säkerhet står på spel. 44facebook: 44

En hälsning betyder inte att du är islamist

Som om högern bryr sig om företag


Amanda Lindholm

Hård press på tjejjourer under julhelgerna

Socialtjänsten och andra samhällsfunktioner som vanligtvis finns för kvinnor och unga som utsätts för våld stängs under julhelgerna... 149facebook: 149

Regeringen tog bort Migrationsverkets ansvar för krisberedskap

Lagen om ID-kontrollen antogs


Fredrik Adolfsson

Förskolan på väg mot skilda världar

I en ny rapport om förskolan framkommer skillnader mellan privata utförare och kommunala. ”Vi är på väg mot skilda världar” säger Annelie Nordström, ordförande för fackförbundet Kommunal som har gjort undersökningen... 20twitter: 20

”Det är Moderaterna som har problem att finansiera budgeten”

Vårdval Stockholm ökar klasskillnaderna

 • Arena_banner_nyhetsbrev
  pengaropolitik